Biologische melkveehouderij: hoe verder?

Geslaagde Lustrum Ledendag van de Natuurweide

Biologische melkveehouderij: hoe verder? De vraag die centraal stond op de Lustrum Ledendag van de Natuurweide afgelopen woensdag 29 maart in Driebergen. De uitdaging over hoe onze bio-sector er de komende jaren uit kan gaan zien, was onderwerp van discussie. Onder leiding van Bavo van den Idsert hebben 4 sprekers in de ochtend korte pitches gehouden.

Paul Kortekaas (Triodos bank) stelde de vraag: "Hoe kunnen we zorgen dat we voldoende bio-boeren houden? Wees scherp op kennis en grondprijs."

Mijke van der Laan (jonge biologische boerin en studente) riep vooral op om het gesprek met elkaar aan te blijven gaan. Met ecologen maar ook met collega's. Zoals Mijke het mooi verwoordde: "Een gangbare boer is mijn collega. Hij heeft een andere visie dan ik, bij mij past biologisch heel goed. We hebben elkaar samen nodig voor een goed leefbaar platteland."

Henny van Rij (ketenadviseur biologische veehouderij van LNV) heeft een inkijkje gegeven waar LNV mee bezig is. Een belangrijke opmerking van Henny van Rij was om onderscheidend te blijven in duurzaamheid.

Ronald van Marlen (ondernemer en klimaatactivist) hield een vlammend betoog met de opmerking "Biologische boeren zijn vrijheidsstrijders. Wees samen eigenwijs."

De paneldiscussie die na de lunch plaatsvond. Foto: Gemma Stanski.

Blijf in gesprek
Na de uitgebreide biologische lunch was het tijd voor een paneldiscussie met de leden. Tijdens de paneldiscussie schoven ook René Cruijsen ( voorzitter EKO Holland) en Kees van Veluw (docent biologische landbouw WUR) bij de 4 sprekers aan. Vanuit de verschillende invalshoeken werd gesproken over markt en grond. Aan het eind van de dag kon alles samengevat worden in enkele zinnen: Voornemen en praktijk liggen nog ver uit elkaar. Blijf in gesprek met elkaar; (gangbare) boeren, ecologen en vooral niet te vergeten de burger.

Een geslaagde positieve dag waarin de leden van de Natuurweide volop met elkaar in gesprek zijn geweest.

Bavo van den Idsert plaatste naderhand deze post op LinkedIn:

Voor meer informatie: 
de Natuurweide
06 51003771
secretariaat@denatuurweide.nl 
www.denatuurweide.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.