Siciliaanse tuinbouw in nood door klimaat en gebrek aan personeel

De oogst is in volle gang, de opbrengsten zijn regelmatig en de verkoop bereikt een hoogtepunt. Maar niet alles gaat zoals het hoort, want de sector heeft te maken met problemen waarvan het tot een paar jaar geleden ondenkbaar was dat ze zich zouden stellen. Vittorio Gona van Alba Bio maakt een analyse. 

Vittorio Gona

"We zouden eigenlijk tevreden en gelukkig moeten zijn met hoe het nu gaat in de teelt. Maar we worden geconfronteerd met problemen die onze verantwoordelijkheid en ons vermogen om ze op te lossen te boven gaan. In deze zeer drukke periode hebben we bijvoorbeeld een gebrek aan mankracht. We telen, verpakken en verzenden groenten en fruit. Al die activiteiten vereisen het inzetten van veel personeel."

"Het is niet mogelijk om seizoensarbeiders of vaste werknemers te vinden. We moeten ervoor zorgen dat de behoefte aan werk matcht met het bestaande aanbod en daarvoor moeten we misschien putten uit de migratiestromen van mensen die op zoek zijn naar kansen. De tuinbouwsector heeft veel te bieden."

Maar daarmee houden de problemen niet op. De tuinbouw, en tot op zekere hoogte de hele landbouw, heeft ook te maken met de gevolgen van de klimaatverandering die jaar na jaar de teeltsystemen steeds meer onder druk zetten.

"Een andere factor die bij een goede marktvraag op bepaalde momenten roet in het eten gooit, is het weer. De weersomstandig-heden zijn vaak ongezien: temperaturen die afwijken van de seizoensgemiddelden en hevige regenval die zelfs de watertoevoer onder druk zet. En voor de komende seizoenen weten we niet wat we kunnen verwachten."

"We blijven ons best doen om het tekort aan product – gezien de hoge vraag – te compenseren. Het prijsmechanisme geeft de situatie duidelijk aan. De prijzen zijn gemiddeld 7-8% hoger vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Helaas kunnen we daarmee de kostenstijgingen nog niet compenseren."

Tot slot een blik op de marktprijzen voor enkele van de producten die Alba Bio teelt. "Cherrypruimtomaten kosten nu € 2,00 per kilo, cherrytomaten € 1,70, gekleurde paprika's € 1,80, gladde ronde tomaat € 1,60, courgette € 0,90 en aubergine € 1,70."

Voor meer informatie:
Vittorio Gona
O.P. Coop. Alba Bio
Cda Ferranta, SN
97010 Marina di Ragusa (RG) - Italië
Tel: +39 (0)932 239003
info@gruppoalbabio.it
www.gruppoalbabio.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.