Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe ogen

Het lentenummer van Dynamisch Perspectief, het ledenblad van de Biodynamische Vereniging, is deze week verschenen en heeft als thema: 'Anders kijken, anders denken, anders doen'. Tineke van den Berg, boer op de Stadsboerderij in Almere, was themaredacteur. Zij leidt het nummer op een mooie manier in: een nieuwe bril is volgens haar niet genoeg om tot een echte transitie te komen. We hebben nieuwe ogen nodig!

Tineke van den Berg schrijft: "Een voor Nederlanders verwarrend beeld siert de voorpagina van dit nummer: boeren die demonstreren vóór landbouwtransitie, samen met klimaatactivisten op 11 maart in Den Haag. Ongekend voor ons land waar de landbouw het liefst blijft vasthouden aan het oude. Het zijn onze Groene Boeren die laten zien dat boerderijen – in plaats van een bron van vervuiling – levende plekken kunnen zijn voor goed voedsel, voor cultuur en biodiversiteit. Plekken waar verwondering en verantwoordelijkheid hand in hand gaan. Waar je ervaart dat de 'spirit' heerst.

Toen we voor deze aflevering van Dynamisch Perspectief met het thema 'transitie' aan de slag gingen, kwamen we al snel tot het besef: om de noodzakelijke transitie in de landbouw voor elkaar te krijgen, moeten we met andere ogen naar de wereld leren kijken.

Een nieuwe bril is daarvoor niet genoeg. Daarmee kun je hoogstens de situatie beter bekijken, maar voor de omslag die nu nodig is, moeten we de werkelijkheid echt (anders) onder ogen willen zien, en ook een perspectief, een toekomst, kunnen zien.

Nieuwe ogen helpen je anders te denken en vervolgens anders te doen. In deze Dynamisch Perspectief komen boeren en burgers aan het woord die vertellen wat het hen bracht. Melkveehouders Berend en Wilma Steenbergen vertellen wat de omschakeling naar Demeter voor hun kijk op de wereld betekent. Oude en jonge ogen spraken voor dit nummer met elkaar over de biodynamische landbouw, die bijna honderd jaar bestaat. Moet daar inmiddels met andere ogen naar gekeken worden, of levert de Landbouwcursus nog steeds volop nieuwe gezichtspunten? Het leverde een mooi gesprek, en vormt hopelijk de start van meer oud-jong uitwisseling in de biodynamische landbouw.

Nieuwe ogen zijn echter niet te koop. Die moet je zelf ontwikkelen door te oefenen, te reflecteren, kritisch te durven zijn, ook op je eigen manier van werken, en door heel goed te leren waarnemen. De methode van de fenomenologie is bij uitstek geschikt om levensprocessen te bestuderen. Daarom in deze Dynamische Perspectief een oefening voor dieper waarnemen (zie pagina 22) én de aankondiging van een oefendag: de Dag van de Fenomenologie op 23 april op onze boerderij in Almere (zie pagina 34). Dus we kunnen meteen aan de slag!

En weet je wat ook het mooie is van nieuwe ogen? Elke dag ga je de schoonheid die er ook is in de wereld beter zien en krijg je oog voor de achterliggende bron daarvan. Het moedigt aan om aan de ontwikkeling van de landbouw, van je bedrijf te blijven werken. That’s the spirit!’"

Deze Dynamisch Perspectief is in zijn geheel online te lezen op deze pagina.  

Publicatiedatum: