Jonge Klimaatbeweging sluit zich aan bij Groenpact Jongerenplatform (GPJP)

"Wij vertegenwoordigen de stem van een generatie"

Op 27 maart 2023 zette de Jonge Klimaatbeweging haar handtekening onder het Groenpact. Hiermee sluiten zij zich als zesde partij aan bij de samenwerking tussen jongerenorganisaties vanuit diverse hoeken van de maatschappij. Samen buigen zij zich over de uitdagingen in het groene domein1: "Wij jongeren geven het goede voorbeeld voor een duurzamere wereld."

Van links naar rechts: Sandra van der Meer, Sarah van Buren (beiden Jongeren Klimaatbeweging) en Maria Geuze (voorzitter Groenpact Jongerenplatform)

De kracht van jongeren
Met meer dan 50 diverse jongerenorganisaties, met samen ruim één miljoen jongeren in de achterban, is de Jonge Klimaatbeweging (JKB) een waardevolle toevoeging aan het samenwerkingsverband. "Hoe meer jongeren samen één geluid laten horen, hoe serieuzer we genomen moeten worden door Den Haag", vertelt Sarah van Buren, themamanager Voeding bij de Jonge Klimaatbeweging. "Samen met de andere organisaties van het Groenpact Jongerenplatform zetten we ons in voor een duurzamere wereld en een groene en veilige toekomst. Voor ons en voor de generaties na ons."

Diverse perspectieven
Het in 2021 opgerichte Groenpact Jongerenplatform overstijgt polarisatie tussen verschillende jongerengroepen in Nederland. "De organisaties binnen het Jongerenplatform vertegenwoordigen allemaal heel verschillende jongeren met diverse achtergronden, visies en standpunten. Eenmaal in discussie blijkt dat we in veel punten overlappen. Neem jongereninspraak: dat delen we. We zijn allemaal van mening dat jongeren meer invloed moeten krijgen op beleid dat effect heeft op onze toekomst."

Ondanks de overlap in ambities en thema's verwacht de Jonge Klimaatbeweging veel discussie binnen het Jongerenplatform: "Maar dat is goed. Deze samenwerking is er omdat we de discussies willen voeren. We willen met z’n allen vooruit, met z'n allen het goede voorbeeld geven. Wij jongeren kunnen dit, samen."

Over Groenpact Jongerenplatform
Groenpact is hét innovatieplatform en samenwerkingsverband voor het groene domein: AgriFood, Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, en Natuur & Leefomgeving. We geven jongeren die werken voor een gezond, eerlijk en transparant voedsel- en landbouwsysteem een stem. In 2021 sloegen verschillende jongerenorganisaties de handen ineen om samen één jongerengeluid te laten klinken in de bestuurskamers van de overheid, onderwijs en het bedrijfsleven. Naast de Jonge Klimaatbeweging (JKB) zijn ook Slow Food Youth Network (SFYN), Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK), Studenten voor Morgen, Oogst van Overmorgen, en Klimaat en Energiekoepel (KEK) aangesloten bij het Groenpact Jongerenplatform.

Voor meer informatie: www.groenpactjongerenplatform.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.