"De boeren komen met de belangrijkste verbeteringen en ideeën"

Tweepersoons wiedbed blijkt in de praktijk nog veelzijdiger

Tholen – De Weed-E is een tweepersoons wiedbed dat door zonne-energie aangedreven wordt. FieldWorkers heeft de afgelopen tijd diverse veranderingen en verbeteringen doorgevoerd. De inspiratie daarvoor komt grotendeels van de gebruikers, vertelt Ard Klompe: "Als engineers zien we wel duizend mogelijke verbeterpunten, maar de kunst is om het echt bij de boeren zelf te laten. Zij komen met de belangrijkste verbeteringen en ideeën op de proppen. Het is heel tof om te zien dat we een karretje hebben bedacht dat in de basis bedoeld is voor de onkruidbestrijding, maar steeds meer mensen zien de machine als een handig werktuig voor allerlei toepassingen. Dit wiedbed is in de praktijk echt veelzijdiger dan we ooit gedacht hadden."

Ard vertelt dat tuinders en plantenkwekers bijvoorbeeld geïnteresseerd zijn in extra opties, zodat het wiedbed nog vaker ingezet kan worden. "Bijvoorbeeld een plant -en oogstmodule, voor het comfortabeler kunnen planten of oogsten met kratjes binnen handbereik." Ze krijgen ook specifieke aanvragen binnen, geeft hij aan. "Kastelers hebben bijvoorbeeld ook interesse in een wiedbed. Zij hebben geen ruimte voor grote machines en zoeken manieren om meer comfort voor hun personeel te creëren. Dit zijn telers met een intensieve teelt in de volle grond, vandaar dat ze op zoek zijn naar een wiedbed dat aansluit op dit specifieke systeem binnen."

Afbouwen in twee dagen
Afgelopen oktober was FieldWorkers twee jaar bezig. Ard heeft werktuigbouwkunde gestudeerd (mechanisch ingenieur). Zijn compagnon Koen is mechatronisch ingenieur, een combinatie die perfect op elkaar aansluit waardoor er in korte tijd flinke stappen zijn gemaakt. "Sinds begin van dit jaar is ons team versterkt met twee enthousiaste jongens en hebben we er een tweede hal bij voor de assemblage. De assemblage doen wij zelf en de productie van staal laten we net als de elektronica op maat maken. Hierdoor kunnen we snel groeien en opschalen. Inmiddels is het productieproces zodanig geoptimaliseerd dat één persoon in twee dagen een wiedbed kan afbouwen. Eerst waren daar twee mensen een week mee bezig."

Ondertussen heeft FieldWorkers al flink wat wiedbedden verkocht. "Het afgelopen jaar hadden we er zo’n 21 op het veld staan en we zijn nu weer vol in productie voor het komend seizoen."

Robuustere pauzeknoppen en afstandsbediening
Een belangrijke verbetering vergeleken met het afgelopen seizoen zijn de robuustere pauzeknoppen bij de voeten en afstandsbediening voorop de stuurstang. "Dit zijn niet essentiële onderdelen voor de werking van het wiedbed, maar verbeteren het gemak aanzienlijk dus mocht absoluut niet kapot gaan, bleek in het seizoen. Nu zijn ze onmogelijk meer stuk te krijgen en wordt ook alles bij de bestaande klanten vervangen. Wij doen er alles aan om te voorkomen dat een klant stil staat tijdens het seizoen met één van onze machines."

Verbredingsstukken
Op aanvragen van verschillende telers zijn er ook verbredingsstukken ontwikkeld. "Dit verbredingsstuk vergroot het instelbereik van de ligbedden, waardoor je recht boven de planten ligt, bij bijvoorbeeld pompoenen. De bedden liggen normaal op 75 cm van elkaar, maar pompoenen worden op 150 cm geteeld. Ook bij plantenkwekers die op bedden telen blijkt dit handig te zijn." Voor nu lijkt FieldWokers met hun wiedbed alle gewassen aan te kunnen, maar ze laten zichzelf graag uitdagen, vertelt Ard. 

Ard noemt nog een belangrijke eigenschap van de Weed-E: "De achterwielen zijn uitschuifbaar, waardoor je deze op elke gewenste breedte tussen de 1,50 en 3 meter kunnen zetten. En voor bepaalde rijpadenssystemen hebben we ze ook op 3,20 meter kunnen zetten. Ook de bedden zijn makkelijk verplaatsbaar."

Voor meer informatie:
FieldWorkers
06 42826693
ard@fieldworkers.nl 
www.fieldworkers.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.