Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw opleidingsmateriaal om biologische landbouw in Afrika te bevorderen

Biologische landbouw en agro-ecologische benaderingen winnen aan belang in Afrika omdat zij geacht worden de milieugezondheid en de voedselzekerheid en het welzijn van zowel kleine boeren als consumenten uit de stedelijke gebieden te verbeteren door bij te dragen tot gezonde, gediversifieerde voeding.

Verschillende studies die in een gematigde omgeving zijn uitgevoerd (voornamelijk in Europa of Noord-Amerika) hebben de voordelen van biologische landbouw ten opzichte van conventionele landbouw aangetoond. Het is echter de vraag of biologische landbouw kan bijdragen tot duurzame ontwikkeling in tropische omstandigheden. De projecten SysCom (Farming Systems Comparisons Trials in the Tropics), ProEcoAfrica (Productivity, Profitability and Sustainability of Organic and Conventional Farming Systems in Sub-Saharan Africa: Comparative analyses) en OFSA (Organic Food Systems Africa) willen deze ontbrekende kennis invullen door nauw samen te werken met boeren bij het opzetten en uitvoeren van onderzoek in Ghana, Kenia, Oeganda, India en Bolivia. 

Deze projecten hebben het wetenschappelijk bewijs over de prestaties van biologische landbouw in vergelijking met conventionele landbouw in de tropen verbeterd. Op basis van deze inzichten is in samenwerking met het GIZ-project Kenniscentrum Biologische Landbouw (KCOA) een aantrekkelijke en toegankelijke kennisreeks ontwikkeld. Het KCOA-project werkt aan het dichten van kennislacunes om voedselsystemen te bevorderen die voedselzekerheid creƫren en de milieugrenzen van de aarde respecteren. Het project heeft vijf kenniscentra opgericht die in heel Afrika worden uitgevoerd.

Serie over de ecologische benadering van biologische landbouw
De reeks kennisobjecten heeft betrekking op zes onderwerpen: de ecologische biologische aanpak, de beheersing van plagen en ziekten, bodemvruchtbaarheid en -gezondheid, productiviteit, rentabiliteit en biodiversiteit en aanpassing aan de klimaatverandering. Voor elk onderwerp worden vier formats gebruikt om de belangrijkste boodschappen over te brengen, elk bedoeld voor een iets andere gebruikersgroep: factsheets, posters, presentaties en video's. De factsheets gaan diep in op elk onderwerp en belichten noodzakelijke veranderingen, verwachte voordelen en voorbeelden. De posters brengen de belangrijkste boodschappen uit de factsheet visueel over. Beide media zijn gericht op landbouwers, adviseurs en opleiders. De presentaties zijn bedoeld om ook leerkrachten en studenten te bereiken. Dit formaat biedt kant-en-klaar lesmateriaal dat als basis kan dienen of aan hun behoeften kan worden aangepast. Tot slot zijn de video's gemaakt in nauwe samenwerking met boeren die betrokken zijn bij de projecten in Kenia. De kijkers worden rondgeleid langs vijf boerderijen en luisteren naar de verhalen van de boeren, hun ervaringen, hun aanpak, hun beweegredenen en de moeilijkheden die ze hebben ondervonden.

Daarnaast bevat de serie een beleidsnota "Advancing ecological organic agriculture in Africa", gericht op degenen die werkzaam zijn in het landbouwbeleid op nationaal en regionaal niveau en op de actoren in specifieke grondstoffen en sectoren, biologische waardeketens en normen. In de beleidsnota wordt nagegaan hoe de onderzoeksresultaten de debatten over de toekomst van de ontwikkeling van de biologische landbouw in Afrika kunnen voeden.

De reeks wordt beschikbaar gesteld voor download in de FiBL Shop, de Organic Africa Website en op Organic Eprints. Ze zullen ook beschikbaar worden gesteld via het kennisplatform dat in het kader van het KCOA-project is ontwikkeld.

Bron: FiBL

Publicatiedatum: