Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lentemarkt bij De Lepelaar op 24 en 25 maart 2023

Nieuwe bio-winkel, lichte ontmoetingsplek

Biodynamisch teeltbedrijf De Lepelaar opent op vrijdag 24 en zaterdag 25 maart 2023 voor iedereen haar deuren! Aanleiding is de opening van de geheel vernieuwde winkelruimte – een lichte orangerie - met koffiebar en proefkeuken. Voor deze gelegenheid is er een tweedaagse minimarkt opgezet met allerlei gezonds en lekkers en zijn er rondleidingen in de tuinbouwkassen waar je de lente kunt voelen en proeven.

Producten en proeverijen
Centraal staan de verse biologische groenten van eigen land. Dit wordt aangevuld met (nieuwe) producten van bekende leveranciers: Maalderij De Gouden Engel is er met meelmixen en koekjes, Bakkerij Zonnemaire laat nieuwe broden proeven, Schulp heeft krachtsap in de aanbieding en de eigenaar van Illimani verrast de bezoekers met lekkere koffies. Namens De Lepelaar maakt natuurvoedings-chef Joris van Tongeren proeverijen.

De Lepelaar mede-eigenaar Jorinde Schrijver: "Met de nieuwe winkel hebben we een nóg mooier uithangbord gekregen voor alles waar wij voor staan: altijd op zoek naar een opwaartse spiraal! Kortgezegd betekent dit: werken aan een gezonde bodem en mooie omgeving als basis voor vitale gewassen die bijdragen aan de gezondheid van mensen."

Lichte ontmoetingsplek
Schrijver voelt zich in haar missie enorm gesteund door haar medewerkers en de enthousiaste en groeiende klantenkring. "Dit zijn allemaal mensen die de daad bij het woord voegen en laten zien dat ze biologisch eten en drinken waarderen. We hopen de komende jaren nog veel meer klanten te mogen ontvangen, in onze winkel maar ook voor bijvoorbeeld workshops, vergaderingen of (winter)tuindiners.
De glazen entree-kas houdt het midden tussen binnen en buiten en is ontworpen als plek waar je als klant van de winkel gemakkelijk even neer kan strijken in het zonnetje en tussen het groen."

Concurrentiepositie
De Lepelaar doet al ruim een halve eeuw wat op dit moment wordt bestempeld als toekomstbestendige landbouw. Anno 2023 is het bestieren van een professioneel biodynamisch bedrijf nog steeds erg uitdagend. De markt voor bio-producten zit in zwaar weer, er zijn grote personeelstekorten, de bedrijfskosten zijn omhoog geschoten en de concurrentiepositie staat onder druk door de royale hulppakketten die de grote vervuilers in de landbouw naar zich toe trekken.

"De Nederlandse overheid wil groeien naar 15% biologische landbouw in 2030 maar stevent af op een forse krimp als het op deze voet verder gaat." Overheden moeten niet zo slordig omgaan met de professionele bio-landbouw die als voorbeeld dienen voor de omslag in de landbouw, is het devies van de Lepelaar-eigenaren. "Geef 100% bio-gecertificeerde telers automatisch een groenverklaring (en dus groenlening) voor hun activiteiten. Zij voldoen aantoonbaar aan de strengste duurzaamheidseisen. Bevrijd deze bedrijven van het liberale pachtsysteem dat door de korte looptijden alleen de gronduitputtende landbouw faciliteert. En gooi ons niet op één hoop met permacultuur projectjes of educatieve moestuinen. Wij verschillen net zoveel met deze initiatieven als met de gangbare landbouw."

Vlucht naar voren
Met de uitbreiding van de winkel maakt het bedrijf uit ’t Rijpje een vlucht naar voren. 'Samen met het team geloven we in een mooie toekomst al was het maar omdat het werk veel voldoening geeft, wij achter ons product staan en een mooie en leerzame plek zijn voor iedereen met interesse in gezond eten en de bio(dynamische) teelt."

Voor meer informatie:

De Lepelaar
Rijperweg 16A
1744 HK Sint Maarten
0224 563535
[email protected] 
www.delepelaar.com 

Publicatiedatum: