Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nauwelijks prijsverschil tussen supermarkt en bio-speciaalzaak

Bio-producten die bij bio-speciaalzaken in de schappen liggen, zijn nagenoeg even duur als bij de supermarkt. Dat concluderen de Belgische organisaties BioWallonie en ConsomAction, die de prijzen vergeleken van bio-producten in supermarkten en gespecialiseerde winkels zoals bio-winkels, winkels die in bulk verkopen en biologische boerderijwinkels. 

Foto: Kevin laminto via Unsplash 

Vooroordeel
De bio-speciaalzaken, die de afgelopen 10 jaar hebben geprofiteerd van een streven naar meer duurzame consumptie van de consument, komen nu in de problemen door de torenhoge inflatie en de energiesituatie. Als gevolg daarvan is er in 2022 een verlies aan klanten in de winkels, zoals de media breed uitmeten. Een van de redenen voor de vlucht van klanten: het prijsverschil tussen deze winkels en de grote en middelgrote supermarkten is te groot. Maar dat blijkt een vooroordeel, zo laat dit prijsvergelijkingsonderzoek zien.

De prijzen van 31 verschillende producten die zowel in gespecialiseerde winkels als in supermarkten aanwezig zijn, werden geanalyseerd. De prijzen werden verzameld in 58 bio-winkels, bulkwinkels en boerderijwinkels in Brussel en Wallonië, wat neerkomt op 12% van de hele sector. Ze werden vergeleken met de prijzen in de drie grote Belgische winkelketens. Deze vergelijking zal om de drie maanden herhaald worden, om deze conclusies over een langere periode te verifiëren.

21 bio-producten voor een vergelijkbaar bedrag
Uit deze cijfers blijkt dat gespecialiseerde winkels niet duurder zijn dan biologische producten die in supermarkten worden verkocht. Op basis van het gemiddelde mandje is het verschil gewoonweg onbeduidend, aangezien de prijs van het mandje in de supermarkt €101,6 bedraagt, terwijl de prijs in de bio-winkel €103 bedraagt.

Er zijn natuurlijk specifieke verschillen tussen producten. Over het algemeen zijn groenten en fruit goedkoper in gespecialiseerde winkels. Dit is het geval voor: peer, appel, aardappel, tomaat, prei en witte kool. Wortelen en uien zijn daarentegen goedkoper in supermarkten. Courgette heeft een vergelijkbare prijs.

Wat vlees en zuivelproducten betreft: boter en verse geitenkaas zijn goedkoper in biologische winkels, terwijl hele kippen, ham en eieren dezelfde prijs hebben. Rundvlees, varkensvlees en zuivelproducten (met uitzondering van boter) zijn goedkoper in de supermarkten. Deze waarnemingen zijn genuanceerder voor bepaalde boerderijverkopen die andere resultaten laten zien. Hoe korter de keten, hoe meer de prijzen dalen en hoe meer de producent er rechtstreeks van profiteert.

Voor droge kruidenierswaren verschilt het prijsverschil sterk van product tot product: hazelnoten en brood zijn goedkoper in bio- en bulkwinkels, rijst en suiker zijn even duur, terwijl meel, deegwaren, oliën en appelsap goedkoper zijn in de supermarkten.

Twee keer zoveel Belgische producten in gespecialiseerde winkels
De herkomst van de verkochte bio-producten verschilt sterk naargelang het de plaats van verkoop. Zo komt 87% van de groenten en fruit in de gespecialiseerde winkels uit België, tegenover 26% in de supermarkten. Voor rund- en varkensvlees is de herkomst zelfs 100% Belgisch, tegenover 20% in de supermarkten. Voor zuivelproducten is 92% van de producten in gespecialiseerde winkels afkomstig uit België, tegenover 50% in de supermarkten. Bio-speciaalzaken bieden dus meer dan dubbel zoveel Belgische en biologische producten aan in hun schappen als supermarkten, en dat voor een gelijkwaardige gemiddelde prijs.

Onverpakt
De bio-speciaalzaken hebben nog andere pluspunten: met name het aanbieden van een volledig assortiment groenten en fruit in bulk, zonder verpakking, terwijl bijna alle biologische groenten en fruit in de supermarkten een verpakking hebben, onder meer om ze te onderscheiden van de conventionele producten. Dit geldt ook voor veel granen en droge producten die in biologische winkels zonder verpakking worden aangeboden. Bovendien waren in yoghurts in bio-speciaalzaken meestal verkrijgbaar in retourverpakking en kaas in versneden vorm.

"De biologische landbouw genereert van nature een reeks positieve externe effecten voor ons grondgebied, zoals een betere waterkwaliteit en meer biodiversiteit. Maar gespecialiseerde winkels bieden ook een model van steun aan de lokale landbouw en de Belgische ambachtelijke verwerking door deze te bevoordelen in hun schappen en door de marge eerlijker te verdelen over de hele keten. Deze prijsstelling getuigt van respect voor de noodlijdende biologische landbouwsector", aldus ConsomAction.

Bron: ConsomAction 

Publicatiedatum: