Masterpack Group verlengt houdbaarheid bio-producten met Modified Atmosphere Technology

"Duurzame recyclebare folie met bijna dezelfde barrière-eigenschappen in ontwikkeling"

Tholen - Na het debuut in 2020 stond Masterpack Group halverwege februari voor de tweede keer op de Biofach in Neurenberg. "We hebben een heel goede beurs gedraaid. De stand werd goed bezocht, veel mensen die bewust naar ons toe kwamen. Er was veel belangstelling voor onze technologie. We hadden dit keer ook bewust onze machines en verpakkingen mee, zodat we duidelijk konden laten zien wat we kunnen", vertelt Tim de Winter, managing director van Masterpack Group.

Links Tim de Winter

Maar wat maakt de modified atmosphere technology die Masterpack Group op de beurs presenteerde tot een goede toepassing voor de bio-branche? Tim: "Met onze verpakkingen en machines zorgen we ervoor dat de inhoud van de verpakking onder een beschermende atmosfeer langer houdbaar kan blijven. Dit doen we door het zuurstofniveau in de verpakking omlaag te brengen naar een bepaald niveau, dat is afhankelijk van het soort product. Sommige producten zijn bij blootstelling aan het normale zuurstofgehalte al snel niet meer bruikbaar. Als je dit onder de 2% brengt kan je noten en zuivel bijvoorbeeld veel langer bewaren."

Vroeg stadium loont
Deze zuurstofbehandeling gebeurt op verschillende momenten in de keten, geeft Tim aan. "We kunnen bijvoorbeeld meteen als het van het land afkomt al verpakken onder laag zuurstof. Bij bewerkte producten zoals poeders kan dit ook prima in een later stadium. Door deze behandeling kan het product langer in het magazijn blijven staan." Met producten als zaden, noten, granen en rijst heeft het nog meer voordelen om dit alles in een vroeg stadium te doen, meent hij. "Bij deze producten hebben klanten vaak al snel last van ongedierte. Door het onder laag zuurstof te brengen kan je ongedierte tegengaan of in ieder geval de vermenigvuldiging hiervan stoppen. Dat komt helemaal voor bio-producten goed van pas. Behandeling met stikstof, zoals wij het doen, is namelijk wel toegestaan voor biologisch en fumigeren of chemische producten gebruiken niet."

Hij vertelt dat de modified atmosphere technology vrij breed toepasbaar is. "Wel moeten we met het vacumeren natuurlijk oppassen dat je de producten niet kapot maakt. Hierbij doel ik bijvoorbeeld op vers fruit, pasta of andere producten die eenvoudig kunnen breken. Een product moet wel wat steviger van textuur zijn." Tot het klantenbestand van Masterpack behoren al diverse bio-bedrijven, met producten zoals melkpoeders, koffie, noten en zaden.

Wilfried Lucassen en Tom van Vergert in de stand van Masterpack Group op de Biofach 2023

Duurzame folie komt eraan
Masterpack Group heeft het hele proces in handen, wat volgens de managing director de nodige voordelen biedt. “Wij produceren zelf de verpakkingen, de aansluiting, de machines, de folies en de sealmachines. Wij zoeken echt de innovatie op en kijken vanuit de verpakkingsmarkt waar we nog verder in kunnen ontwikkelen. Bij ons innovatiecentrum zijn ze hier dag en nacht mee bezig. Daardoor kunnen we oplossingen aanpassen aan de behoeften van onze klanten."

Verdere verduurzaming staat hoog op de agenda bij Masterpack Group. Zo is er een duurzame folie in ontwikkeling. "We werken met barrièrematerialen, door de beschermende laag zijn deze materialen niet tot slecht recyclebaar. Hiervoor zoeken we een oplossing. We zitten nu samen met een aantal andere bedrijven in de laatste testfase van de ontwikkeling van een groene duurzame folie die aan alle richtlijnen voldoet. Deze film hopen we in het derde kwartaal van dit jaar op de markt te brengen. Dan hebben we een film die bijna dezelfde barrière-eigenschappen heeft en recyclebaar is."

Masterpack Group won in 2022 'De Gouden Noot' award met de Modified Atmosphere Technology.

Voor meer informatie:
Tim de Winter
Masterpack Group
Het Wolbert 19
7547 RA Enschede
Tel.: +31 (0)88 5878178
t.dewinter@masterpackgroup.com 
www.masterpackgroup.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven