Opinie Erik van Luyn

Waarom scoren biologische producten vaak slecht in producttesten?

Vorige week was het weer raak in het AD: "De stroopwafels van Ekoplaza smaken alsof ze naast de mottenballen in oma's kast hebben gelegen". Ze krijgen een score van 4,5 terwijl die van de Lidl met een 8 bovenaan het lijstje prijken. Hetzelfde hebben we gezien met vegan snoepgoed en met pindakaas. Erik van Luyn van Bonvita heeft wel een idee hoe het komt dat biologische producten vaker slecht scoren in producttesten. "Een testpanel van 3 personen probeert op een populistische wijze zo kritisch mogelijk te zijn. De testers zijn 'deskundigen' op het gebied van food en geven een subjectieve beoordeling vanuit hun eigen achtergrond en vooral volgens hun eigen smaak.

Allereerst kunnen de verschillen tussen producten heel groot zijn door de versheid. Een stroopwafel die net een paar dagen in de winkel ligt, smaakt totaal anders dan hetzelfde product dat al maanden op de plank ligt. Daar kunnen we helaas niets aan veranderen. Wel is het zo dat de recepturen van biologische producten verschillen van hun reguliere naamgenoten.

Steeds zoeter
Eén ding is zeker, de smaak van de gemiddelde Nederlander wordt steeds zoeter. Dit is een proces dat al jaren aan de gang is. Hoe zoeter, hoe lekkerder. Bier, wijn, koekjes en snoep, overal hetzelfde beeld. Dit is volledig in tegenstelling tot de smaakontwikkeling in de natuurvoedingsmarkt waar juist de vraag naar minder zoete producten groeit. 

Bij Bonvita dachten we, laten we eens een kleine vergelijking doen van ons best verkopende product, de kokosbar met de reguliere markleider Bounty. Als we de recepturen vergelijken en de kokosbars proeven dan weet ik nu de uitslag al van de test die er misschien ooit komen gaat: De Bounty kokosbar "brandt je mond uit" van de zoetheid de smaak van kokos is ver te zoeken. Die van Bonvita smaakt beduidend minder zoet, de kokos smaakt naar kokos (!) en is wat gelig van kleur (door de maisstroop). Dit laatste is bij een test vast een visueel minpuntje, kokos is inderdaad wit te houden met kunstgrepen en heldere suiker. Laten we eens wat verschillen op een rij zetten:

  Bonvita coconut bar rijstmelk (vegan) Bounty Melk
Kokos 40% 21%
koolhydraten per 100g 48 g 59 g
waarvan suikers 24 g 48 g
     
  Bonvita coconut bar puur (vegan) Bounty Puur
kokos 25% 21%
koolhydraten per 100g 51 g 56 g
waarvan suikers 35 g 45 g

Bij Bounty is dan ook het eerste ingrediënt suiker. Bij Bonvita laten we  ons niet afleiden door de reguliere smaakbeleving, we blijven gaan voor het verminderen van het suiker aandeel en het minder zoet maken van recepturen want zoetheid vraagt altijd om meer zoet. Ook willen we recepturen zo simpel mogelijk houden, door het gebruik van kwalitatief goede ingrediënten kunnen we een oorspronkelijke smaak bewerkstelligen.

Ik zou zeggen: doe zelf eens een testje! The proof of the pudding is in eating."

Door Erik van Luyn, Bonvita.

Voor meer informatie:
Erik van Luyn
Bonvita
Newtonstraat 7
4004 KD Tiel
0344 639300
06 21833332
e.vanluyn@bonvita.com  
www.bonvita.com  


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven