Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aantal biologische katoentelers in India neemt toe

Organic Cotton Accelerator rapporteert over een toename van het aantal boeren dat zich inzet voor biologische katoen in het effectrapport van het landbouwprogramma. In het jaarlijkse Farm Programme Impact Report schrijft de organisatie dat een nieuwe golf van boeren zich inzet voor biologisch katoen in India. Het Farm Programme van OCA meldt dat het aantal boeren verdrievoudigd is ten opzichte van het voorgaande jaar, met meer dan 74.000 boeren die deelnemen in het seizoen 2021-2022.

Foto: Karl Wiggers via Unsplash

De business case voor boeren versterken
OCA brengt deze stijging in verband met de sterke stijging van het aantal boeren die omschakelen naar een volledig gecertificeerde biologische katoenstatus, van 4000 naar 22.500 in vergelijking met het vorige seizoen. De grote vraag naar biologisch gecertificeerd katoen, de lagere inputkosten en de sterke ondersteuningssystemen moedigen meer en meer katoenboeren aan om de weg naar biologisch te bewandelen, een traject van drie jaar dat bekend staat als 'omschakeling'.

De golf van katoenboeren die overstappen op biologische katoen bewijst de doeltreffendheid van een degelijke business case voor boeren, opleiding en capaciteitsopbouw. In het seizoen 2021-22 behaalden biologische boeren die hun katoen via het landbouwprogramma van OCA een hoger netto-inkomen uit hun katoen dan hun conventionele collega's ter plaatse, een verschil van 6%. Bovenop een hoge marktprijs voor biologische katoen werd meer dan 4 miljoen euro uitbetaald aan de deelnemende OCA-boeren voor hun aangekochte zaadkatoen.

Het is het zesde jaar op rij dat OCA, dat zich inzet voor het levensonderhoud van biologische en omschakelende boeren, met succes de kloof tussen de inkomsten van conventionele en biologische boeren heeft overbrugd. Het versterken van de business case voor boeren in de biologische katoensector is van het grootste belang om capaciteit op te bouwen en te bewijzen dat het loont om biologisch te gaan werken, zodat meer conventionele boeren de eerste stappen in die richting zetten.

Ruud Schute, programmadirecteur bij OCA: "We nemen de lessen en de feedback van onze boeren in het landbouwprogramma echt ter harte bij het aanpakken van enkele van de systematische uitdagingen van deze sector. De uitbreiding van ons programma met steun voor omschakelende boeren, het ontwikkelen van het potentieel van Pakistan en ervoor zorgen dat boeren de benodigde instrumenten, training en ondersteuning krijgen, onderstrepen allemaal onze missie om impact en verbeteringen te stimuleren. De voordelen voor de boerengemeenschap versnellen, hun milieu beschermen en de hele toeleveringsketen transformeren."

De vaart erin houden
Naast het landbouwprogramma, dat nu voor het zesde jaar loopt, benadrukt het Impact Report het belang van de investeringen van de contribuanten van OCA en de sector in het algemeen. De organisatie heeft ervoor gezorgd dat het momentum blijft bestaan door nieuwe merken, leveranciers en landbouwpartners aan boord te halen, het eerste opleidingscurriculum voor de biologische katoensector te ontwikkelen en te verspreiden en financiering na te streven voor capaciteitsopbouw en opleidingsprojecten. De uitbreiding van het Farm Programme naar Pakistan met een pilot tijdens het afgelopen seizoen leverde OCA belangrijke richtsnoeren op voor het opstarten van de activiteiten in het land die tijdens het seizoen 2022-23 van start gingen.

Klik hier om het impact report te lezen

Voor meer informatie: www.organiccottonaccelerator.org 

Publicatiedatum: