"Alleen al aan residu-analyses kosten ongeveer 23 miljoen euro"

Duitse bio-sector eist schadevergoeding voor middelengebruik door conventionele landbouw

Biologische bedrijven en hun klanten worden opgezadeld met aanzienlijke kosten door synthetische chemische gewas-beschermingsmiddelen uit de conventionele landbouw. Dit blijkt uit een enquête van de de Duitse verenigingen Bündnis für eine enkeltaugliche Landwirtschaft (BeL) en het Bundesverband Naturkost Naturwaren (BNN). Volgens het onderzoek moet de sector alleen al voor vrijwillige analyses van residuen van deze middelen op zijn producten naar schatting 23 miljoen euro per jaar uitgeven. Niet inbegrepen in de berekening zijn personeelskosten en kosten voor klachten wegens niet-verwijtbare verontreiniging van biologische producten met chemisch-synthetische gewasbeschermingsmiddelen. De verenigingen schatten de totale vervolgkosten van chemisch-synthetische gewasbeschermingsmiddelen voor de biologische sector in Duitsland op minstens 100 miljoen euro per jaar. De BeL en de BNN roepen de federale regering op om onmiddellijk een schadevergoedingsfonds voor dit bedrag op te richten, volgens het principe "de vervuiler betaalt". Dit fonds moet worden gefinancierd door de bedrijven die synthetische chemische stoffen op de markt brengen.

Kosten nemen elk jaar toe
BNN-directeur Katrin Jäckel: "Synthetische chemische gewasbeschermingsmiddelen zijn verboden in de biologische landbouw. Maar wanneer ze op conventionele velden worden gebruikt, verspreiden ze zich helaas kilometers ver door de lucht - soms zelfs op biologisch geteeld akkerland. Om de biologische normen van hun producten te garanderen, zijn onze bedrijven gedwongen regelmatig residu-analyses uit te voeren. Uit de BNN-monitoring, die al 20 jaar wordt uitgevoerd, blijkt dat de kosten elk jaar toeneemt. Biologische klanten betalen voor het gebruik van pesticiden in de conventionele landbouw. Aan dit oneerlijke systeem moet eindelijk een einde komen."

44 bedrijven in de biologische sector uit de hele waardeketen met een totale omzet van ongeveer 3,6 miljard euro hebben deelgenomen aan het onderzoek. De jaarlijkse analysekosten voor chemisch gesynthetiseerde werkzame stoffen bedragen voor deze bedrijven samen ongeveer drie miljoen euro per jaar. De kosten worden voornamelijk gemaakt door verwerkers en fabrikanten. Zo bedragen de residu-analyses 0,51 procent van de totale omzet voor verwerkers en 0,22 procent voor fabrikanten. Geëxtrapoleerd naar alle bedrijven in de biologische sector resulteert het onderzoek in analysekosten van ongeveer 23 miljoen euro per jaar.

Geen glazen stolp
Dr. Niels Kohlschütter, bestuurslid van de Bündnis für eine enkeltaugliche Landwirtschaft.: "Biologisch gebeurt niet onder een glazen stolp. Het naast elkaar bestaan van biologische landbouw en landbouw met synthetische chemische bestrijdingsmiddelen veroorzaakt immense kosten voor biologische boeren, bedrijven en klanten. Een uitgebreide kwantificering van de totale vervolgkosten voor de biologische landbouw is niet eenvoudig. Telers en boeren melden hun driftschade en de daaruit voortvloeiende oogstverliezen vaak niet. Wij gaan er echter van uit dat de personeelskosten en de kosten voor klachten als gevolg van deze middelen aanzienlijk hoger zijn dan de geanalyseerde kosten. De geraamde totale kosten voor de biologische sector van 100 miljoen euro moeten uiteindelijk via een schadevergoedingsfonds worden vergoed."

Bron: BNN


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven