Spelt van Nederlandse bodem: meer lokaal, meer vruchtwisseling

Ekoplaza kiest voor producten zoveel mogelijk van dichtbij uit een transparante keten. Een van de producten die nauwelijks in Nederland geteeld wordt, is spelt. De reden daarvoor is dat het in andere landen meestal goedkoper geproduceerd kan worden, bijvoorbeeld door lagere arbeidskosten, ondanks de verre afstand die het moet afleggen om naar Nederland te komen.

Door het ‘Eerlijke prijs spelt project’ worden de Nederlandse boeren gestimuleerd om biologisch spelt te telen tegen een eerlijke prijs. Dankzij de samenwerking met de Meesters van de Halm en Agrifirm is het gelukt om dit project te verspreiden in ons land. Voor Ekoplaza huismerk geldt dit voor de volgende twee artikelen: Muesli 5 Granen en Muesli Spelt met noten en rozijnen 

Vruchtwisseling
Daarnaast wil Ekoplaza bij de samenwerkende telers de biodiversiteit en vruchtwisseling stimuleren. Door op hetzelfde stukje grond iedere keer iets anders te telen, wordt de bodem en het leven erin steeds sterker. Daarom vraagt Ekoplaza haar telers om bekende en nieuwe gewassen te telen.

Een van deze telers is Joris Kollewijn van De Lepelaar. Op deze bio-dynamische boerderij telen zij al vele diverse groenten voor ons. Hier komt nu ook spelt bij, waarmee hij ook weer stro kan inzetten voor de koeien van dit gemengde bedrijf. Lees hier meer over Joris.

De spelt wordt bij De Halm gebracht om het tot de mooiste vlokken en muesli’s om te toveren. Om genoeg spelt te hebben voor Ekoplaza en De Meester van de Halm, wordt er met nog met vier andere telers samengewerkt:

Landgoed De Terp - Erichem
Dit bedrijf is bij Ekoplaza al bekend via de pompoenen die hier worden geteeld. Hierin zijn ze een echte specialist, maar om de grond ook wat rust te geven, telen ze ook graag granen. Verder geeft De Terp veel aandacht aan natuurontwikkeling en een perfecte samenwerking met de natuur.

De geitenhouderij van de Familie Tuenter – Westerlee
Deze geitenboerderij is gevestigd in Groningen, waarbij de familie Tuenter zoveel mogelijk probeert een gesloten keten te houden. Hiervoor verbouwen zij nagenoeg al het voer voor de dieren zelf. Het graan wat geteeld wordt heeft nu een mooie verwaarding in de schappen van Ekoplaza, waarbij het stro weer gebruikt wordt voor de geitenhouderij. De melk van deze geiten wordt onder andere weer gebruikt om Bastiaansen Kaas mee te maken.

Jan van Diepen - Dronten
In de Flevopolder teelt Jan van Diepen verschillende groenten en peulvruchten. Een groot gedeelte hiervan is weer in een glazen pot terug te vinden in de winkels van Ekoplaza. Vlakbij Warmonderhof liggen meerdere percelen van Jan waar hij in een brede vruchtwisseling steeds weer doordraait. Door het vlakke landschap is hiermee heel mooi te zien hoe een biologische teler de vruchtwisseling uitvoert.

Boelo Tijdens – Nieuw Beerta
Boelo is een van de expert van het telen van graan en daarom een prettige aanvulling bij deze club boeren om ervaringen uit te wisselen. In Groningen strijdt hij al vele jaren om de graanteelt weer te laten floreren in deze regio. Ekoplaza is daarom blij dat om de biologische teelt bij Boelo te kunnen ondersteunen.

Voor meer informatie:
Udea
De Kempkens 1000
5465 PR Veghel
0413 256700
info@udea.nl   
www.udea.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven