Giallo Royal

Spaanse biodynamische kumquat in Europese supermarkten

Hoewel avocado en mango de meest voorkomende subtropische fruitsoorten zijn in de Zuid-Spaanse Axarquía streek, is er een breed assortiment aan tropisch en exotisch fruit in de regio. "Twintig jaar geleden zijn we begonnen met het telen van kumquats", zegt de Duitser Mathias Trumper van het bedrijf Giallo Royal. "We waren praktisch pioniers met dit fruit in La Axarquía. Maar het is niet de enige exoot waarin we ons hebben gespecialiseerd."

"We telen yuzu, Boeddha's hand, kaffir lime en citruskaviaar, maar ook pitahaya, lychee of citroengras. Daar is een zeer specifieke vraag naar op de Europese markt. Tot dan toe werd dit soort producten per vliegtuig uit Azië aangevoerd en mijn Deense partner Tinna en ik besloten om ze in Europa te telen. In het begin was het eigenlijk een experiment, maar beetje bij beetje breidden we het assortiment en areaal uit, waarbij we precies het tegenovergestelde deden van wat in La Axarquía wordt gedaan, namelijk ons concentreren op avocado en mango. Op dat moment waren we er ons immers al van bewust dat er zou gebeuren wat nu effectief een feit is: een gebrek aan water in de streek en overlapping met producties van andere herkomstlanden", geeft Mathias aan. 

"Toen de productie eenmaal op gang kwam, was de echte uitdaging voor ons om klanten te vinden. Daarom zijn we een paar jaar geleden begonnen met directe verkoop in heel Europa. Tegenwoordig exporteren we naar de Scandinavische landen, Denemarken, Duitsland, Nederland, België, Zwitserland en Oostenrijk. Naast verkoop aan gespecialiseerde supermarkten en (top)restaurants, hebben we voor enkele producten ook samenwerkingen met supermarktketens. Zo ook voor kumquat." 

Naast kumquat is passiefruit een belangrijk product voor Giallo Royal. "Acht jaar geleden waren we aan het experimenteren met deze teelt en we zijn er uiteindelijk in geslaagd een ras te vinden dat zich zeer goed aanpast aan deze streek en dat zich, zoals onze klanten bevestigen, onderscheidt door zijn vorm en smaak."

Biodynamische exoten en permacultuur
Mathias Trumper arriveerde meer dan 35 jaar geleden in La Axarquía, waar hij met Tinna een amandel- en olijventeeltbedrijf had. Kort daarna zou er een omslag plaatsvinden in de Andalusische tuinbouw. De olijf- en amandelbomen waren niet langer winstgevend en de teelt van tropisch fruit begon zich uit te breiden in de regio. Ook Mathias en Tinna kozen ervoor om zich te wijden aan de duurzame teelt van exotisch fruit. 

"We werken al vele jaren biologisch, maar we wilden nog duurzamer te werk gaan met het land. Dus besloten we om al ons fruit biodynamisch te telen." 

"Biodynamica is geen tuinbouw met de focus op maximale winst, wel op de integratie van de teelt in een natuurlijke cyclus die zichzelf in stand houdt. Zo zijn er geen gewasbeschermingsmiddelen of kunstmest nodig", merkt hij op. "Bovendien telen we in permacultuur, dat wil zeggen dat we monocultuur vermijden om het ecosysteem te verrijken voor de insecten en om een onevenwichtige situatie van de bodemvoedingsstoffen te voorkomen die typisch voorkomt bij het planten van één enkele soort."

"Ik durf te beweren dat 99,9% van de biodynamische productie van Spanje wordt geëxporteerd. Daarom gaan we de uitdaging aan om de Spaanse consument te laten kennismaken met dit soort teelt en om de winkels te overtuigen Demeter gecertificeerde producten in het schap te leggen. We zijn er zeker van dat er in Spanje veel mensen zijn die biodynamische producten willen consumeren."

"Via de vereniging van biodynamische telers Surya wisselen we onze ervaringen uit met andere telers en nemen we deel aan beurzen en bijeenkomsten waar we uitleg geven over biodynamica, een gezonde tuinbouw die, in tegenstelling tot conventionele of biologische teelt, een vitale waarde heeft."

Voor meer informatie:
Giallo Royal S.L.
Calle Los Prados Nº 2, local 3-6
29740 Torre del Mar (Málaga) - Spanje
Tel: +34 620 749 090
info@gialloroyal.com
https://gialloroyal.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.