Jongerentak BD-vereniging nieuw leven ingeblazen

Tholen – “Juist in deze tijd is het belangrijk dat we als jongeren nadenken over landbouw. We moeten op weg naar een duurzamere landbouw, maar dat moeten we wel samen doen”, zegt Sebo de Vries, terwijl hij met een stapel folders in de hand leden werft voor BD Jong op de Biobeurs. De vereniging is er voor jongeren tussen 18 en 35 jaar. Afgelopen jaar bezochten de leden diverse boerderijen en werden er bijeenkomsten georganiseerd. Daarmee werd de jongerentak van de BD-Vereniging weer nieuw leven ingeblazen.

Sebo de Vries tijdens de Biobeurs.

“De mensen die zich bij ons aansluiten hebben diverse achtergronden", vertelt Sebo. "Sommigen zijn antroposofisch georiënteerd, anderen zijn bezig met duurzaamheid. Er zijn er ook die in een maatschap met hun ouders zijn en streven naar duurzame landbouw. Zij vinden het leuk om zich te laten inspireren.”

Excursies
Afgelopen zomer gingen jongeren op in het kader van hun 'Reizende Landbouwcursus' onder meer op excursie naar boerderij De Groote Voort in Lunteren. “Fascinerend om te zien hoe Jan Dirk van de Voort met de koeien en de bodem omgaat”, blikt Sebo terug. Tijdens zo’n bezoek laten de jongeren zich inspireren door de werkwijze van de boer. Vaak helpen ze ook een handje mee. In oktober kampeerden ze een weekend op De Beersche Hoeve. “René Groenen vertelde ons alles over preparaten. Daar wordt op school ook wel aandacht aan gegeven, maar in deze lezing ging het wat gedetailleerder over waarom juist deze kruiden en organen worden gebruikt.”

Internationaal
Ook over de landsgrenzen heen zoeken de jongeren uitwisseling met gelijkgestemden. “In Oost-Europa ontstaan bijvoorbeeld de laatste jaren scholen waar onderwijs wordt gegeven over biodynamische landbouw. Ieder land en iedere regio kent zijn eigen omstandigheden. Waar bij ons alles vlak is, wordt er op andere plekken op hellingen geteeld. De symbiose van ieder gebied is anders. Er valt veel van elkaar te leren. Daarom willen we jongeren ook internationaal verbinden.”

Voor meer informatie:
BD Jong
bdjong@bdvereniging.nl
www.bdvereniging.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.