De firma Did-It is samen met Under Pressure betrokken bij de verduurzaming van palmolieplantages op meerdere continenten en bracht het contact met Planting Naturals Daru tot stand. Planting Naturals is een Nederlands bedrijf met vestigingen van een vijftal biologische palmolieplantages en een oliemolen in Sierra Leone. Op uitnodiging ging Did-It op bezoek bij deze plantages om een idee van de lokale inspanning op het gebied van verduurzaming en vergroten van biodiversiteit te krijgen. 

Vanuit Did-It kwam het volgende verslag van dit bezoek: 

De republiek Sierra Leone is bijna tweemaal zo groot als Nederland en heeft circa 8 miljoen inwoners. Een redelijk dunbevolkt land dus, gelegen aan de Atlantische Westkust van Afrika tussen Guinee en Liberia.

De palmboom komt oorspronkelijk uit Afrika, groeit hier van nature volop en is ingebed in het landschap met voldoende ruimte voor andere gewassen. Deze oorspronkelijke boom, de Dura is op plantages grotendeels vervangen door een kruising met Pisifera en de nieuwe variant heet Tenera.

Dit heeft twee grote voordelen, de Tenera heeft zeker 30% meer palmolie omdat de verhouding tussen vruchtvlees en palmpit verhoogd is en de dwergvarianten van Tenera zijn veel lager en dus makkelijker te oogsten, vergelijkbaar met onze hoogstam en laagstam fruitbomen.

Deze palmbomen leveren altijd twee heel verschillende oliesoorten, de palmolie afkomstig van het oranjerode vruchtvlees en dus red palm oil genoemd en de uit palmpit geperste palmpit olie die qua vetzuur samenstelling nagenoeg gelijk is aan kokosolie.

Beide producten worden in de landen van bestemming alsnog geraffineerd voordat ze de levensmiddelenindustrie bereiken.
Op de plantages en bij de 2000 kleine boeren die rond de plantages wonen en werken, groeien ook nog steeds de Dura varianten die bij de oliemolen apart worden verwerkt

De bestaande plantages waar Gold Tree het management voert beslaan 7000 hectare met daarnaast de circa 2.000 kleine boeren met eigen palmbomen, outgrowers of smallholders genoemd
Gold Tree zorgt voor de verduurzaming en biologische certificering van plantages en kleinere boeren, de biodiversiteit, en het vergroten van de afzet van de boeren voor de lokale markt en export, waarbij de boeren profiteren van de oogst en de handel door een hogere premie dan alleen de lokale markt.

Een bijkomend voordeel is de veel kortere route die de palmolie aflegt van Afrika naar Europa, tegenover lange transport routes vanuit Azië en Zuid-Amerika.

Levensmiddelen en palmolie
Palmolie is een niet weg te denken ingrediënt in de levensmiddelenindustrie, gangbaar en biologisch. Maar de palmolie wordt terecht bekritiseerd door ontbossing en andere kwalijke praktijken zoals arbeidsomstandigheden in de gangbare winning van palmolie.

Daar waar plantaardige vetten als ingrediënt worden genoemd, zal dit vaak palmolie zijn in margarines, broodbeleg (chocopasta), koekjes en andere levensmiddelen.

Palmvrij is geen optie, de harde fractie kan vervangen worden door andere harde vetten maar die kunnen dezelfde problemen opleveren, of door vloeibare vetten te harden, hydrogenatie, waarbij ongewenste transvetten kunnen ontstaan.

Palmpitten en de palmvrucht.

De landbouw van palmen voor olie is zelfs nodig om aan de vetbehoefte van de wereldbevolking te kunnen voldoen. De vaak gebruikte palmolie vervanger shea olie is bij lange na niet in staat een substantieel deel van palmoliegebruik te vervangen, is geen teelt maar wild verzamelen en dus een bron van arbeidsproblemen en wordt bovendien chemisch bewerkt om het harde deel van palm te vervangen.

Biologische palmolie
Voor Did-It is de enige oplossing het gebruik van biologische palmolie. Ontbossing is in de biologische standaard verboden, niet bio plantages worden omgeschakeld. Er mogen geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen of andere chemicaliën worden gebruikt. De palmolie is volledig traceerbaar en kan daardoor worden gegarandeerd. Er wordt gewerkt met biodiversiteit en stikstofbindende planten. Er is palmolie beschikbaar van bedrijven die bij RSPO IP (Round Table of Sustainable Palm Oil) aangesloten zijn, deze olie is wel traceerbaar maar niet biologisch.

Bio-palmplantages
Volgens Did-It is een complete herdefinitie van een palmplantage nodig. In plaats van de extreme monocultuur met hoge inzet van kunstmest en herbiciden is een integratie nodig met het houden van dieren om beide elementen te ondervangen.

Het voor Sierra Leone passende toe te voegen element zou de introductie van kippen kunnen zijn. Zowel de mest als het foerageren op insecten en stikstofbindende ondergroei zou een heel positieve bijdrage leveren. De palmpit cake die overblijft is geschikt voor voer.

Voor zowel kleinere boeren als de plantages is daarnaast de spreiding van inkomsten naar vlees van hanen en uitgelegde hennen, en eieren naast palm een welkome uitbreiding. Voor de specifieke omstandigheden van klimaat en beschikbaar voer wordt er samenwerking gezocht met pluimvee organisaties zoals Hendrix Genetics. Samen met Planting Naturals zal Did-It het project zo spoedig mogelijk oppakken.

Nu worden in Sierra Leone kippenvlees en eieren veelal nog uit de Oekraïne geïmporteerd. Het streven is dat de bevolking zoveel mogelijk zelfvoorzienend is. Daarin passen de kippen maar ook landbouwprojecten voor rijstteelt en andere tropische gewassen.

Voor meer informatie:
Www.plantingnaturals.com 
www.diditorganic.nl