"Spanje is enige EU-lidstaat met belasting op niet-herbruikbare plastic verpakkingen"

De nieuwe Spaanse belasting op niet-herbruikbare plastic verpakkingen, opgenomen in Wet 7/2022 van 8 april betreffende afval, verontreinigde grond en circulaire economie, die op 1 januari 2023 in werking is getreden, heeft geleid tot meerdere twijfels en onzekerheden over de toepassing ervan in de groente- en fruitsector. Afgelopen woensdag hebben brancheorganisatie Fepex en advocatenkantoor Garrigues geprobeerd duidelijkheid te brengen via een webinar.

De meer dan 250 deelnemers stelden tal van vragen: van de definitie van 'verpakking' en welk types verpakkingen onderworpen zijn aan de belasting, tot wie verantwoordelijk is voor het betalen van de nieuwe belasting. Maar ook over de registratieplicht in een territoriaal register, hoe de belasting te betalen, boekhoudkundige verplichtingen of douaneformaliteiten.

Volgens de partners van de fiscale afdeling van Garrigues, Jose María Cobos en Bartolomé Úbeda, gaat het om een belasting met een zeer uitgebreid toepassingsgebied, aangezien ze niet alleen van toepassing is op niet gerecyclede plastic verpakkingen, maar ook op secundaire en tertiaire verpakkingen die plastic bevatten. In die zin worden niet alleen de trays of plastic zakken waarin voedsel wordt bewaard of beschermd belast, maar ook verpakkingsfolie, beschermende bubbelfolie, beschermfolie voor pallets, gazen of netten (zoals die voor fruit), enz.

Volgens Fepex hebben de gevolgen van de nieuwe belasting niet alleen te maken met de betaling van de belasting zelf, maar vooral met alle administratieverrichtingen voor boekhouding en betaling. Aan de andere kant hebben de Spaanse sectorpartners een concurrentienadeel, aangezien alleen Spanje deze belasting toepast. Hoewel Wet 7/2022 in algemene termen de EU-richtlijnen omzet met betrekking tot de vermindering van de impact van bepaalde plastic producten op het milieu, is er geen enkele EU-regelgeving die verplicht om fiscale maatregelen op te leggen aan het gebruik van plastic. Spanje is momenteel de enige lidstaat die deze belasting van kracht heeft.

Bron: fepex.es


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven