Streekplein: biologische parels van eigen erf

Ben je op zoek naar unieke biologische producten met een verhaal en wil je de makers daarvan zelf ontmoeten? Kom dan naar het Streekplein op de Biobeurs op 18 en 19 januari 2023. Het Streekplein is een boerenmarkt met eigen producten van biologische boeren en tuinders.

Het Streekplein vindt dit jaar voor het eerst plaats in de Brabanthallen in Den Bosch. Op deze nieuwe locatie komen ook nieuwe lokale producenten uit Noord-Brabant. Zo brengen De Duinboeren voor het eerst een gevarieerd assortiment biologische producten mee naar het Streekplein, van geitenkaas tot vruchtensap. De Dobbelhoeve demonstreert het 'mijn melk' concept van zelfgeproduceerde dagverse zuivel voor het supermarktkanaal. Ook verwelkomt het Streekplein een nieuwe producent van verder weg: schapenhouderij de Zeekraal uit Terschelling laat dit jaar voor het eerst op het Streekplein de smaakvolle kazen proeven. Zuivelproducenten Gerard en Mieke Mul van 't Boterhuys presenteren niet alleen hun ijs, maar ook hun nieuwe zuivelmerk, Blije Koe Zuivel. Op het midden van het streekplein bereiden Linde van de Graaf en Barbara Rodenburg lekkere proefhapjes met ingrediënten uit de marktkramen.

Het Streekplein is dé bestemming voor iedereen met vakmatige interesse in bijzondere biologische producten, van eigen erf.

Webinars
Goed aansluitend op het doel van het Streekplein zijn er verschillende webinars en workshops te volgen over korte ketens.

Webinar 64. Boerderijwinkel, abonnement en webwinkel: slim je eigen producten verkopen. Op maandag 16 januari 2023 van 13.30 tot 14.00 uur. Boerderijwinkel, webwinkel, marktkraam, abonnementen, producten uitwisselen met collega’s: verkoop, hoe doe je dat eigenlijk? Peter van IJzendoorn van de Hofwebwinkel bouwt met regionale producenten aan lokale foodhubs, zoals met Floor Visser en zijn ouders van Landzicht Biologisch Groentenabonnement uit Zuid-Holland. Hoe werkt zo’n regionale webwinkel? Je eigen producten direct verkopen is het mooiste wat er is. Maar hoe doe je dat? Peter deelt zijn passie voor mooie producten, slimme webwinkelinrichting en goed klantencontact. Met tips van Maria van Boxtel en Iris van de Graaf, Van Eigen Erf.

Webinar 113. Een zelfbedienings-boerenwinkel in de stad, werkt dat? Op dinsdag 17 januari van 12.00 tot 12.30 uur. Oogst is een concept waarbij we natuurinclusieve boeren helpen hun producten aan de buurt te verkopen. Dat doen we door het realiseren van zelfbedieningswinkels (openen en betalen met app) die op een centrale plek in dorp/stad staan. Als consument kun je hier dus al je vlees, zuivel, groenten en fruit kopen van boeren uit de buurt die allemaal natuurinclusief werken. Zo ontvangt de boer meer marge en kan zo investeren in de natuur, en is het voor de buur makkelijk en leuk de mooiste producten te kopen. Benieuwd hoe zo'n winkel werkt? Wat onze uitdagingen zijn? Vind je het interessant om aan een Oogst winkel te leveren, of zelf een Oogst winkel te runnen? Haak dan bij ons aan!

Workshop 111. De kortste keten: community supported agriculture (CSA) voor robuuste landbouw. Op donderdag 19 januari van 15.00 tot 16.00 uur, workshopruimte C. Wat als we de tussenschakels van de voedselketen weglaten en directe afspraken maken tussen boer en burger? De CSA beweging in Nederland blijft groeien: er zijn nu tweehonderd CSA's waar consumenten zich voor het hele seizoen financieel verbinden met de landbouw. Hoe gaat dat in z'n werk? Hoe kun je op die manier een goed inkomen verdienen als boer? Hoe organiseer je het, met al die betrokken burgers erbij?

Het Streekplein is een samenwerking van SPN, Van Eigen Erf en het Netwerk Biologische InfoCentra en Land & Co.

Klik hier voor meer informatie. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven