Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

En gedroogde mangostukjes in grotere verpakking

Nu ook gebroken lijnzaad van Horizon

Tholen - Horizon Natuurvoeding heeft in aanloop naar de Biobeurs een aantal nieuwtjes. Zo breidt Horizon het assortiment uit met biologische gebroken lijnzaad en zijn de gedroogde biologische mangostukjes vanaf nu ook in een verpakking van 550 gram verkrijgbaar. Verder kan men in de stand op de Biobeurs natuurlijk ook proeven van de in november geïntroduceerde zwarte tahin.

Horizon kan lijnzaad nu zowel in hele als in gebroken vorm aanbieden. "Beide zitten in een verpakking van 250 gram." Het effect van de vezels uit het lijnzaad op de darmwerking komt beter tot zijn recht bij gebroken lijnzaad ten opzichte van het hele lijnzaad omdat de vezels beter beschikbaar zijn. In tegenstelling tot heel fijn lijnzaad, kan het lichaam de nutriënten uit gebroken lijnzaad beter opnemen", vertelt Klaas Hoving namens het in IJsselstein gevestigde bedrijf.

Hij geeft aan dat lijnzaad een vrij neutrale smaak heeft. "Daardoor kun je het eigenlijk overal door gebruiken. Gebroken lijnzaad is bijvoorbeeld lekker te combineren met havermout, muesli, yoghurt of door een smoothie. Ook is het lekker door de salade, al dan niet in combinatie met andere pitten en zaden."

Gedroogde mangostukjes in grotere verpakking
Bij de andere introductie gaat het niet zozeer om een nieuw product, maar een bestaand product in een grotere verpakking. "Naast onze bekende verpakte gedroogde biologische mango van 100 en 250 gram, introduceren we nu ook een grotere verpakking met een inhoud van 550 gram. Hiervoor gebruiken we de mangosoort 'Brooks', die zich kenmerkt door een zoete en karakteristieke smaak. Vanuit onze grootste klant kwam de vraag naar een grotere verpakking en daar zijn we dus mee aan de slag gegaan. Een aantal klanten hebben de nieuwe verpakking al in het schap staan", aldus Klaas.

Hij geeft aan dat dit product een lange historie binnen het bedrijf kent. "Horizon was in 1998 één van de eerste Europese bedrijven die biologische mango uit Burkina Faso op de markt bracht.” Burkina Faso ligt onder de zuidelijke Sahara en heeft een tropisch klimaat dat zeer geschikt is voor de mangoteelt. Mango's worden vooral door kleinschalige boeren geteeld. Sinds eind jaren ’90 wordt een deel van de mango-oogst gedroogd en geëxporteerd. Het opzetten van drogerijen en het organiseren van de export is mede mogelijk gemaakt door ontwikkelingshulp. Inmiddels vormt het drogen van mango's voor de export een extra bron van inkomsten voor een deel van de bevolking.

Klaas geeft aan dat in tegenstelling tot op het land, in de drogerijen vooral vrouwen werkzaam zijn. De schijven worden evenwijdig aan de ovale pit gesneden, waardoor het uiterlijk van de mango herkenbaar blijft. Stukjes worden eerst als parten van buiten naar de pit toe gesneden en daarna nog gehalveerd. "Door deze manier van snijden hebben de stukjes een aangename bite." Na het snijden worden de schijven of stukjes gedurende 24 uur op rekken in ovens gedroogd. "Tijdens dit proces wordt niets toegevoegd, ook geen suiker of sulfiet. De gedroogde mango wordt nogmaals op kwaliteit gecontroleerd en dan verpakt om uiteindelijk naar Nederland te worden verscheept."

Spil in de hele operatie is de exporteur. "Deze bundelt het aanbod van de drogerijen en verzorgt de coördinatie, planning en logistiek. In de drogerijen verwerken ze de mango's van één of meerdere boerengroepen."

Horizon is op de Biobeurs te vinden in stand 135.

Voor meer informatie:
Horizon Natuurvoeding
Lage Dijk-Noord 20-A
3401 VA IJsselstein
030 6887730
verkoop@horizonnatuurvoeding.nl 
www.horizonnatuurvoeding.nl (LinkedIn)


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven