Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tool berekent het landgebruik van individuele voedingskeuzes

Landbouw is een van de belangrijkste menselijke oorzaken van veranderingen in het landgebruik wereldwijd. Onze voedsel-consumptie en productie, met name in de geïndustrialiseerde landen, tast daardoor de planeet aan. Meer dan een derde van het totale landoppervlak wordt gebruikt voor landbouw en het voedsel dat wij eten heeft een grote impact op de wereldwijde water-, stikstof- en koolstofcycli. Landgebruik wordt bepaald door de totale wereldbevolking van zowel mensen als vee, door de manier waarop voedsel wordt geproduceerd en door voedingskeuzes. Toegankelijke informatie over de gevolgen van individuele voedingskeuzes op landgebruik voor voeding is echter beperkt.

Om dit inzichtelijk te krijgen hebben Marije Hoff, Hugo de Boer en Floris van den Berg van de Universiteit Utrecht een website ontwikkeld om het landgebruik van verschillende diëten te bepalen aan de hand van tien vragen. De gebruiker kan vragen op de website invullen om erachter te komen welk percentage van het wereldwijde landoppervlak nodig zou zijn om de wereldbevolking te voeden als iedereen hun dieet zou volgen. De vragen zijn met name gericht op de consumptie van dierlijke producten: vlees, zuivel en eieren. Het onderzoek toont aan dat het verminderen van de consumptie van dierlijke producten, en dus het overstappen van een vleesetend naar een vegetarisch of veganistisch dieet, de landbehoefte met twee derde vermindert.

Momenteel onderzoeken Hoff, De Boer en Van den Berg ook de impact van voedingskeuzes op vier andere milieufactoren, namelijk uitstoot van broeikasgassen, watergebruik en de stikstof- en fosfaatkringlopen.

De website is hier te vinden en informatie over de rekenmethode staat in deze publicatie.

Bron: Universiteit Utrecht

Publicatiedatum: