Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Europese commissie vraagt feedback op wetsvoorstel

Is biologisch zout een goed idee?

De Europese Commissie wil regels vastleggen voor biologisch zout. Het voorliggende wetsvoorstel roept echter wel wat vragen op. 

In de nieuwe biologische verordening werd opgenomen dat zout ook biologisch geproduceerd kan worden. De Europese Commissie doet nu een voorstel om de productieregels voor biologisch zout vast te leggen. Tot 4 januari kan iedereen zijn feedback geven op het wetsontwerp van de Europese Commissie.

Dat zout ook biologische productieregels moet krijgen, wringt. Positief is dat het voorstel zegt dat er geen additieven, technische hulpstoffen en andere niet-biologische ingrediĆ«nten mogen gebruikten worden voor de productie van biologisch zout. 

Tegelijkertijd blijft het een uitdaging om de biologische landbouwprincipes op mineralen toe te passen. Biologische landbouw wil een positief effect hebben op het leefmilieu, dat ook aan de consument kan worden uitgelegd. Maar bij de productie van mijnzout, of dat nu biologisch is of niet, zal het moeilijk zijn om negatieve effecten uit te sluiten. De meest negatieve ontginningspraktijken zullen niet toegelaten worden, maar van een echt positief effect zal moeilijk sprake zijn. 

Daarnaast vraagt Europa in zijn ontwerp ook dat de zoutproductie op locaties moet plaatsvinden die niet onderhevig zijn aan contaminatie. Dat betekent mogelijk een nadeel voor de productie van zeezout ten opzichte van de productie van mijnzout. 

De Europese bio-sector vraagt dus meer reflectie voor de regels voor bio-zout vast te leggen. 

Het wetsvoorstel van de Europese Commissie is hier te vinden.

Bron: BioForum

Publicatiedatum: