Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Een heel overgangsproces, ze zijn immers zo verweven met deze winkel"

Klanten en branchegenoten nemen afscheid van Theo en Heleen bij Nieuw Mos

Tholen - Theo Jacobs en Heleen Francke zijn meer dan 35 jaar de dragers en ondernemers van de Mos-winkel in Amersfoort geweest. Eind december treden zij uit de vennootschap van Nieuw Mos. Afgelopen zaterdag werden ze daarom tijdens een mooi afscheidsfeest nog één keer flink in het zonnetje gezet in de winkel aan de Leusderweg 27. "Het was heel leuk. Er waren zo'n 140 mensen aanwezig, waaronder zelfs klanten van voordat Theo en Heleen hier waren. De directie van Udea was er en verschillende collega-winkeliers, waaronder uit Zeist, Woerden en Alkmaar. Dat was erg leuk voor Theo. Het liep allemaal hartstikke goed. Theo en Heleen waren echt zichtbaar ontroerd, dat was heel mooi om te zien", vertelt Anita Groenendijk, één van de drie ondernemers waaraan Theo en Heleen over een paar weken het vennootschap gaan overdragen.

Foto's Erik Vos.

Theo sprak zelf een dankwoord en genoot van de live muziek die op zijn verzoek geregeld was. Anita: "Ik vroeg hem van tevoren 'wat wil je graag?' en daarop antwoordde hij 'live muziek van mensen die we kennen'. Dat is goed gelukt. Aan het eind van de avond konden mensen de dansvloer op toen de band vrolijke Ierse muziek begon te spelen. En daarvoor was er onder meer een optreden van het koor 'Fluente Sono'.

Theo en Heleen dragen over per 1 januari het vennootschap over aan Joren Jacobs, Ruben Kool en Anita Groenendijk. Daar werd uiteraard ook alvast bij stilgestaan. "Het was allemaal heel mooi. Theo stond ontroerd op het podium, wij stonden er met z'n vijven en de mensen die hem en Heleen hier de kans hebben gegeven haalden herinneringen op en vertelden onder meer over het sollicitatiegesprek dat ze in 1986 met hen gevoerd hebben."

In het midden op de foto rechts: Heleen en Theo.

Tijdens het 'podiummoment' met z'n vijven hebben Joren, Ruben en Anita alle drie het woord genomen. "We hebben allemaal verteld waarvoor we dankbaar zijn en wat we van Theo meegekregen hebben. Joren vertelde onder andere hoe zijn vader op een gegeven moment 'Theo' werd op het werk en hoe hij dit beleefd heeft. En Joren gaf aan dat wij weer in een heel andere tijd ondernemen, met andere uitdagingen. We willen in het voorjaar echt de tijd om voor onszelf te gaan kijken wat onze waarden zijn en hoe we verder willen met Nieuw Mos. Het is uiteindelijk een heel overgangsproces. Theo en Heleen zijn immers zo verweven met deze winkel. We moeten op een goede manier afscheid nemen om ruimte te maken voor het nieuwe. Het voelt met z'n drieën ook echt goed. Nu komt de tijd om het allemaal vorm te gaan geven."

Klanten nauw betrokken
Helemaal passend bij Nieuw Mos werden de klanten ook nauw betrokken bij het feest en alles er omheen. Zij kregen van tevoren de gelegenheid om een bijdrage te leveren aan het afscheid. In de flyer die te verkrijgen was in de natuurvoedingswinkel en het warenhuis kon men lezen hoe ze dat konden doen. Anita vertelt dat de mensen die 's avond niet van de partij konden zijn 's middags al met Theo en Heleen in gesprek konden gaan. Dit onder het genot van een stukje appeltaart. "En tijdens het feest ontvingen ze een kunstwerk dat bekostigd is met donaties van klanten. Het kunstwerk is gemaakt door kunstenares Barbara Bläsing en viel erg in de smaak. Klanten kregen in de weken voorafgaand aan het feest ook de kans om A4-tjes te maken, die hebben we gebundeld in twee dikke mappen."

Theo helpt Heleen het podium op. 

Er is ook een boekje uitgegeven, geeft ze aan. Het eerste exemplaar hiervan werd aan Theo overhandigd. "Hij heeft een keer of zes voor ons Nieuw Mos magazine een artikel geschreven over de geschiedenis van de natuurvoedingsbranche en de winkel in Amersfoort. Dit hebben we in een boekje gebundeld. Dat was voor hem echt een mooi moment. Hij gaf aan dat dit zijn eerste boek is, hij wil heel graag zelf een boek gaan schrijven."

Anita vertelt dat ze sinds het Warenhuis geopend is er ook een nieuwe klantengroepen zich aangediend hebben. "We trekken meer jongere klanten en mensen uit de regio. Dat is een mooie aanvulling op het oude fundament dat hier al ligt."

In Biojournaal verscheen vrijdag 9 december dit interview met Theo.

Voor meer informatie:
Anita Groenendijk
Nieuw Mos
Leusderweg 21
3811NK Amersfoort
06 53527047
[email protected] 
www.nieuwmos.nl