Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
RePlanet start nieuwe campagne

"De totale wereldvraag naar eiwitten en vetten kan worden geproduceerd op een stuk land dat kleiner is dan Rotterdam en Antwerpen"

Door veeteelt te vervangen door eiwitten uit micro-organismen kan een groot deel van de landbouwgrond in de wereld worden teruggegeven aan de natuur. Daarmee kan de biodiversiteit worden vergroot, het klimaat worden ontzien en dierenleed worden voorkomen. Dat is de boodschap van Reboot Food, de nieuwe campagne van de jonge groene beweging RePlanet met ook een Nederlandse afdeling. 

Tijdens de Landbouwdag op de Klimaatconferentie in Sharm-el-Sheikh, Egypte, presenteerden activisten van RePlanet zowel een manifest als een rapport met beleidsaanbevelingen. Microbioloog Hidde Boersma, verbonden aan RePlanet Nederland, schreef mee aan het rapport. "De producten met daarin dierlijke proteïnen en vetten, kunnen we gewoon blijven eten. We verwisselen enkel het macro-organisme met een micro-organisme." 

Op de persconferentie in Egypte zei Mark Lynas, gevierd auteur en medeoprichter van RePlanet: "De inspanningen van COP27 zijn zinloos zonder concrete stappen om de voedselproductie radicaal te hervormen."

De campagne wordt ook gesteund door George Monbiot, een voorloper in de milieubeweging en commentator voor The Guardian. "De olifant in de kamer bij COP27 is de koe", zegt Monbiot, auteur van het onlangs verschenen Regenesis. "Door ons voedselsysteem te herstarten met precisiefermentatie kunnen we producten uit dierlijke landbouw geleidelijk vervangen, en de hoeveelheid eiwitten voor menselijke consumptie tegelijk verhogen." (Monbiot komt 27 november naar De Balie, Amsterdam.) 

Precisiefermentatie creëert biologisch identieke dierlijke eiwitten met behulp van genetisch gemodificeerde micro-organismen die in tanks worden gefermenteerd. Volgens RePlanet gebruikt eiwit uit micro-organismen zo'n 40.000 keer minder land dan rundvlees. Dergelijke 'landbouwvrije voeding' kan aldus de wereldbehoefte aan eiwitten produceren op slechts 420 vierkante kilometer: een gebied kleiner dan de steden Rotterdam en Antwerpen samen. 

Hierdoor kan driekwart van het wereldwijde landbouwareaal worden vrijgegeven voor natuurherstel en koolstofopslag. Ook zal de uitstoot van broeikasgassen per geproduceerde calorie met zo'n 90% verlagen dankzij deze voedseltransitie. In oktober besloot de Nederlandse regering om 60 miljoen euro te investeren in de ontwikkeling van dit soort cellulaire landbouw. 

Het Reboot Food Manifest roept op tot land sparing en rewilding bij alle agrarische besluitvorming. De auteurs zetten tien beleidsmaatregelen uiteen, waaronder: 

  • subsidies voor dierlijke landbouw afbouwen, en subsidies invoeren voor plantaardig voedsel;
  • reclame voor vlees verbieden; 
  • 10 jaar lang 2,5% van het BBP investeren in voedselinnovatie; en 
  • octrooien op nieuwe voedseltechnologie beperken.

Volgens RePlanet zijn dergelijke maatregelen dringend noodzakelijk. Landbouw is verantwoordelijk voor meer broeikasgassen dan alle auto's, vliegtuigen en schepen bij elkaar. Landbouw is ook de oorzaak van 80% van de ontbossing in deze eeuw en de belangrijkste oorzaak is van de zesde uitstervingsgolf. Het grootste deel van deze milieuschade wordt veroorzaakt door het landgebruik van de veeteelt, die meer dan een kwart van het ijsvrije land van de planeet in beslag neemt. 

Klik hier voor het Reboot Food Manifest.

Publicatiedatum: