Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BPZ Comercial Agrícola (Almería)

"Onze hele granaatappelteelt is biologisch gecertificeerd"

Almería is beroemd om zijn kasgroenten, maar het is volgens Andrés Parra van BPZ Comercial Agrícola ook een granaatappelstreek. Het bedrijf koos er iets meer dan tien jaar geleden voor dit fruit te telen, dat in deze Zuid-Spaanse provincie een traditioneel gewas is en de afgelopen jaren op de markt een hoge vlucht heeft gemaakt.

"Er hebben altijd granaatappelbomen gestaan aan de rand van veel boomgaarden in de provincie. Als aanvulling op onze activiteiten in het pakstation deden we een test met granaatappelen – want we verpakken vooral citrus en steenfruit – en dat pakte goed uit. In deze tijd van het jaar hebben we bijna geen product te verwerken en we dachten aan granaatappel als alternatief."

"Onze gehele teelt is biologisch gecertificeerd, waarmee we zorgen voor biodiversiteit, ecologische duurzaamheid en niet-erosie van het land. Het is verbazingwekkend hoe het aantal wilde vogels die bijna verdwenen waren, is toegenomen. Economisch gezien is het eigenlijk niet heel interessant. Er zou een groter verschil moeten zijn tussen de prijs van conventionele en biologische teelt om het voor de telers echt winstgevend te maken, want de teeltkosten zijn hoger en de oogst valt lager uit. We hopen dat daar nog een kentering in komt wanneer de consument zich realiseert dat hij meewerkt aan de verbetering van het milieu door biologische en lokale seizoensproducten te kopen."

BPZ Comercial Agrícola oogst doorgaans zo'n 200.000 kilo granaatappelen en het bedrijf verwacht dat de prijzen dit jaar zullen stijgen, aangezien geopolitieke factoren en een toename van de grondstofkosten ertoe hebben geleid dat er in de regio Almanzora minder hectares zijn aangeplant.

"De granaatappel is nog geen algemeen geconsumeerd product. We denken nog te veel dat het moeilijk te pellen is, maar dat is eigenlijk niet zo. Het heeft bovendien zeer gezonde eigenschappen, zoals ook wetenschappers erkennen. Er is geen beter ontbijt of tussendoortje dan een goede granaatappel."

Na de granaatappelen komen bij BPZ de mandarijnen en sinaasappelen over de sorteerlijnen. Maar het gebrek aan water is hier evenwel een boosdoener. "We hebben een enorm tekort. Het water wordt per hectare gerantsoeneerd en er is dus duidelijk onvoldoende voor de gewassen. In onze streek zijn we afhankelijk van het Negratín-stuwmeer en de overheveling van Taag-Segura, maar die watertoevoer is afgesneden en de ontziltingsinstallatie van Villaricos werkt niet... Het is een regelrechte ramp. Er zijn veel gewassen die water nodig hebben en we stevenen af op een catastrofe als het niet regent."

Bron: diariodealmeria.es

Publicatiedatum: