Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Eigenlijk een uit de hand gelopen hobby van mijn vader die ik mee heb overgenomen"

Bio-pompoenen in alle kleuren, vormen en smaken bij 't Goed ter Heule

Bij biologische boerderij 't Goed ter Heule in het West-Vlaamse Lauwe telen ze maar liefst 70 soorten pompoenen: oranje, groen, roze, plat, rond of gekruld als een zwaantje. Het is een gemengde bio-boerderij met groenten, fruit, dieren, en daarnaast zijn ze ook gespecialiseerd in het telen van pompoenen.

Justine Dewitte nam, samen met haar man Wieland, de boerderij over van haar vader. Justine: "De pompoenen zijn eigenlijk een uit de hand gelopen hobby van mijn vader die ik mee heb overgenomen. We schakelden het traditionele landbouwbedrijf meer dan 15 jaar geleden om naar een biologische boerderij met de focus op korte keten. Daarbij bleek het telen van pompoenen een goede keuze, want daarmee bouwden we al snel een trouw cliĆ«nteel op. Nog steeds komen mensen omdat ze weten dat ze hier veel soorten pompoenen aantreffen. Tijdens het seizoen organiseren we workshops 'pompoen uithollen' en andere leuke activiteiten." 

Justine oogst pompoenen. Foto: 't Goed ter Heule - voor BioForum. 

Justine vertelt dat pompoenen buitengewoon veelzijdig zijn in de keuken. "Elke soort ziet er niet alleen anders uit, maar smaakt ook anders: van zoet tot eerder nootachtig. Met de butternut- en spaghettipompoen kan je bijvoorbeeld zalige ovenschotels maken, terwijl de acornpompoen zich van zijn lekkerste kant toont in pudding en pannenkoeken."  

Eetbare decoratie
Elk jaar koopt Justine een indrukwekkende hoeveelheid pompoenzaden aan en die kweekt ze zelf op tot pompoenplantjes in de tunnelserre. "Wanneer de plantjes sterk genoeg zijn worden ze  aangeplant in het pompoenveld. Pompoenen zijn redelijk makkelijk biologisch te telen. Ze groeien dichtbij de bodem, waardoor er weinig onkruid tussen de vruchten kan groeien. We moeten dus weinig schoffelen. Dit jaar hebben we een heel vruchtbaar pompoenseizoen, de pompoenen houden van warme grond, een zonnig plekje en niet te vochtig weer." 

Wie een pompoen wil kopen bij 't Goed ter Heule, kiest die niet uit in de zelfpluktuin maar wel in de hoevewinkel. "We oogsten het overgrote deel van onze pompoenen zelf, omdat wij alle soorten uit elkaar kunnen halen. Alleen zo kunnen we er zeker van zijn dat de mensen voor elke toepassing de juiste pompoen gebruiken. Bijna al onze pompoenen zijn eetbaar, al telen we ook enkele sierpompoenen op vraag van enkele klanten. Eigenlijk vinden we dat zonde, want vooraleer je een eetbare pompoen opeet, kan je hem sowieso ook eerst enkele maanden als decoratie in je huis of op je oprit leggen."

Voor meer informatie: www.tgoedterheule.be 

Bron: Bio Mijn Natuur - BioForum

Publicatiedatum: