Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

WUR-onderzoekers sluiten zich aan bij klimaatcoalitie van bezorgde wetenschappers

Op dinsdag 25 oktober lanceerde een groep wetenschappers de Wageningse tak van Scientists for Future (S4F). S4F is een internationale gemeenschap van wetenschappers die zich ernstig zorgen maken over klimaatverandering en zich inzetten voor een sterker antwoord op de huidige ecologische crisis. Door zich aan te sluiten bij deze coalitie willen de Wageningse onderzoekers onmiddellijk actie ondernemen.

De lancering werd georganiseerd door Ignas Heitkönig (Wildlife Ecology and Conservation group), Susanne van Donk en Geert Aarts (beide Wageningen Marine Research). Ongeveer 25 wetenschappers waren aanwezig bij de kick-off, en vele anderen volgden de bijeenkomst online. Heitkönig gaf een korte presentatie om uit te leggen wat Scientists for Future inhoudt en waarom dit initiatief zo urgent is. Via S4F kunnen wetenschappers uit alle disciplines zich organiseren en actie ondernemen. De coalitie heeft afdelingen in onder andere Nijmegen, Deventer, Utrecht, Delft en Amsterdam, en in Duitsland, België, Zwitserland en andere landen.

De toekomst van de planeet
Na de presentatie van Heitkönig werden de wetenschappers in groepjes verdeeld om hun motivatie voor S4F te bespreken, en welke acties ze willen ondernemen. Veel aanwezigen gaven aan dat ze zich zorgen maken over de staat van de planeet en dat ze willen bijdragen aan een duurzame toekomst. Meerdere concrete ideeën werden aangedragen, zoals het aanleggen van een database met informatie over klimaatverandering, en manieren waarop wetenschappers hun boodschap kunnen delen. Susanne van Donk zette een stuurgroep op die dit soort acties vanaf nu zal organiseren.

"We hebben meer bereikt dan ik had gehoopt", zei Heitkönig na afloop van de bijeenkomst. "Binnen 2 tot 3 weken zijn meer dan 60 Wageningse wetenschappers betrokken geraakt, en ons initiatief is omarmd door S4F NL. We worden allemaal gemotiveerd door bezorgdheid over klimaatverandering, biodiversiteitsverlies, en gerelateerde ecologische crises. Dat motiveert ons om in actie te komen."

Voor meer informatie: Ignas Heitkonig

Bron: WUR

Publicatiedatum: