Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Elke dag komen er vanuit Europa ongeveer 241 vrachtwagenladingen plastic afval naar Turkije"

Plastic wordt massaal gedumpt in andere landen

Daar sta je dan, met je goede intenties bij de plastic recycle-bak. Maar wat gebeurt er nadat jij je plastic afval netjes gescheiden achterlaat? Onderzoek van Greenpeace laat zien dat er een goede kans is dat dit massaal (en illegaal) wordt gedumpt in Turkije. De resultaten onderstrepen maar weer eens dat recyclen geen oplossing is voor het plastic probleem: de wegwerpcultuur moet echt veranderen.

Greenpeace deed in Noordwest-Turkije onderzoek naar illegaal gedumpt plastic. We vonden afval langs de weg, in velden en rivierbeddingen, vaak gedeeltelijk verbrand. Medewerkers en vrijwilligers van Greenpeace turfden wie het plastic heeft gemaakt en waar het vandaan kwam.

Opvallend veel plastic kwam uit Engeland en Duitsland. Er is ook plastic van Nederlandse herkomst gevonden. De Plastic Soup Foundation kwam onlangs met onderzoek waaruit blijkt dat Nederland in de EU de grootste exporteur is van plastic afval naar andere landen.

Turkije is Europa's grootste stortplaats voor plastic afval
"Elke dag komen er vanuit Europa ongeveer 241 vrachtwagenladingen plastic afval naar Turkije", vertelt Nihan Temiz Ataş van Greenpeace Mediterranean. "Voor zover we kunnen zien aan de hand van de gegevens uit het veld, blijven we Europa’s grootste plastic afvalstortplaats."

Meike Rijksen, plastic expert bij Greenpeace Nederland: "Dit is een ecologische ramp. Bedrijven en overheden moeten verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen plastic afval in plaats van dit te dumpen in andere landen." 

Greenpeace doet onderzoek naar plastic afval
Dit is niet de eerste keer dat Greenpeace onderzoek doet naar plastic afval. Onderzoek is het fundament van acties en campagnes van Greenpeace. In 2019 werden wereldwijde opruimacties georganiseerd. Tijdens deze acties telden medewerkers en vrijwilligers welk bedrijfslogo het meest voorkwam in de bergen wegwerpplastic.

Na zo'n 239 opruimacties in 42 landen werd duidelijk: Unilever, Coca-Cola en Nestlé zijn de grootste vervuilers. Nu Greenpeace dit weet, kan de organisatie hen ook direct op hun gedrag aanspreken. "Om de plastic-crisis op te lossen, moeten wereldwijde vervuilers zoals Coca Cola, Pepsi, Nestlé en Unilever investeren in producten zonder verpakking. In de supermarkt kopen we nog steeds driedubbel verpakte producten. Dat moet echt anders", vertelt Meike Rijksen.

Publicatiedatum: