Naturland-boer Benedikt Bösel uit Brandenburg is 'Boer van het jaar 2022'

Dit jaar gaat de hoofdprijs van de CeresAward voor de derde keer op rij naar een Naturland-boerderij. Tijdens het gala-evenement 'Nacht der Landwirtschaft' op woensdagavond 12 oktober in het Berlijnse Zoo Palast is Benedikt Bösel van Naturland's boerderij Gut&Bösel in Alt Madlitz, Brandenburg, uitgeroepen tot 'Landwirt des Jahres 2022' (oftewel 'Boer van het jaar 2022'). De prijs, ter waarde van 20.000 euro, wordt beschouwd als één van de belangrijkste prijzen in de landbouw.

Peter Warlich (Naturland) en Benedikt Bösel. Foto: Naturland

De CeresAward wordt uitgereikt in in totaal tien individuele categorieën, waaruit vervolgens de 'Boer van het Jaar' als algemene winnaar wordt gekozen. Benedikt Bösel zegevierde in de categorie 'Manager van het jaar'. De jury prees Bösel als een "laterale visionair" die in nauwe samenwerking met de wetenschap innovatieve landbouwconcepten toepast om de toekomst van het familiebedrijf in het droge Oost-Brandenburg veilig te stellen.

Bestrijding van klimaatverandering met holistische ecologische concepten
"De landbouw is verreweg de belangrijkste hefboom voor het oplossen van de grote problemen van onze tijd: klimaatadaptatie, biodiversiteit, gezondheid en de ontwikkeling van plattelandsgebieden, gelijke kansen en onderwijs. Maar daarvoor moeten we deze ecologische en sociale diensten ook gaan opnemen in de systeembesprekingen van onze landinrichtingssystemen", aldus Bösel, landbouwer van Naturland.

Bösel keerde in 2016 terug naar zijn huis in Alt Madlitz, na enkele jaren als investeringsbankier en consultant in de agtech-sector, om het door zijn ouders gerunde landbouw- en bosbouwbedrijf over te nemen. Sinds 2010 wordt de bijna 1.000 hectare akkerland en grasland biologisch geteeld volgens Naturland-normen.

In de nasleep van de verwoestende zomerdroogte van 2018, die de landbouw in het droge oosten van Brandenburg tot het uiterste heeft gedreven, ontwikkelt Benedikt Bösel consequent de ecologische oriëntatie van het bedrijf. Daarbij steunt hij op innovatieve concepten zoals agroforestry en holistisch weidebeheer, en op nauwe samenwerking met wetenschappelijk onderzoek.

Peter Warlich feliciteert de bio-landbouwer namens Naturland: "Biologische landbouw is de meest klimaatbestendige vorm van landbouw. Naarmate de klimaatverandering voortschrijdt, moeten we echter steeds nieuwe antwoorden vinden in de biologische landbouw die zijn aangepast aan de desbetreffende locatie. Daarom zijn we bij Naturland trots op innovatieve bedrijfsleiders als Benedikt Bösel, die bereid zijn om steeds opnieuw na te denken over biologisch. Het is precies deze geest van innovatie die we nodig hebben voor de omslag in de landbouw naar een landbouw die onze bestaanszekerheid op lange termijn waarborgt."

De innovatieve geest van de biologische landbouw blijkt niet in de laatste plaats uit het feit dat de hoofdprijs van de CeresAward voor de derde keer op rij naar een Naturland-boerderij en voor de vierde keer op rij naar een biologisch bedrijf ging. Boer van het jaar 2021 was Christoph Leiders van de Naturlandboerderij Stautenhof in Noordrijn-Westfalen, net als Bösel in de categorie 'Bedrijfsleider van het jaar'. Eerder kreeg Felix Hoffarth van de Naturlandboerderij Eselsmühle in Hessen als veehouder al de hoofdprijs 'Boer van het jaar 2020'.

Klik hier om naar de website van boerderij Gut&Bösel te gaan.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven