Duitslands eerste biologische supermarkt - Alnatura in Mannheim - bestaat 35 jaar

Precies 35 jaar geleden begon in Mannheim de succesvolle geschiedenis van de inmiddels 147 Alnatura Super Natur winkels. De eerste vestiging van de Hessische biosupermarkt opende er in oktober 1987 en was toen de eerste biologische supermarkt in Duitsland. Biologische pionier en oprichter Götz Rehn herinnert zich het spannende begin: "Op de openingsavond waren we nog tot drie uur 's nachts bezig met de voorbereiding van de winkel. Familie en vele vrienden hielpen voortvarend mee, zelfs de medewerkers van het architectenbureau maakten biologische wortels schoon."

Oprichter Götz Rehn in de eerste Alnatura-winkel.

Het winkelnetwerk breidt uit
Klanten accepteerden snel het concept van de biologische supermarkt, dat vrij nieuw was voor de jaren tachtig: kort na de opening in Mannheim volgden andere Alnatura-winkels in Karlsruhe, Darmstadt en Freiburg. Dit werd gevolgd door een voortdurende uitbreiding van het filialennetwerk. Bijna 30 jaar na de première in Mannheim opende de 100e Alnatura-winkel haar deuren in de Berlijnse Friedrichstraße.

Inmiddels zijn er 147 Alnatura-winkels in 71 steden en 14 deelstaten in Duitsland. Alnatura is vertegenwoordigd in grote steden als Berlijn, Hamburg, München en Keulen, maar ook in kleinere universiteitssteden als Tübingen en Göttingen. Er zijn locaties in het stadscentrum en op wijklocaties, alsmede in lokale bevoorradingscentra buiten de stadscentra.

Continuïteit en verandering
"Verstandig handelen voor mens en aarde", zoals Götz Rehn destijds de aanleiding voor de oprichting van Alnatura formuleerde, is ook nu nog het ondernemingsprincipe. In die zin zijn het uiterlijk en het assortiment van de Alnatura-markten de afgelopen 30 jaar aanzienlijk veranderd, maar het doel en de missie van de biologische handelsonderneming zijn hetzelfde gebleven - namelijk het aanbieden van hoogwaardige en eerlijk verhandelde biologische producten en daarmee het bevorderen van de biologische landbouw.

De winkels van Alnatura Super Natur zijn bedoeld als duurzaam ingerichte en esthetisch aantrekkelijke plaatsen om biologische levensmiddelen te kopen, waar klanten en alle medewerkers zich op hun gemak voelen. Een bijdrage daaraan wordt bijvoorbeeld geleverd door de cafébar, die de afgelopen jaren op veel locaties is toegevoegd en waar biologische snacks worden aangeboden: om ontspannen van te genieten in de winkel of om mee te nemen.

Eersteklas Alnatura-winkels - tevreden klanten
Het biologische bedrijf kreeg onlangs bevestiging van zijn ondernemersconcept: in het jaarlijkse consumentenonderzoek 'Kundenmonitor' dat voor heel Duitsland wordt uitgevoerd, behaalde Alnatura dit jaar de eerste plaats in de verkoopcategorie 'biologische markten'. Met een algemene tevredenheidsscore van 1,84 kwam de biologische retailer niet alleen als beste uit de bus in deze categorie, maar behaalde hij ook de beste score in de algemene rangschikking van alle onderzochte winkels.

Het assortiment: 100% biologisch en regionale partners
De winkels van Alnatura Super Natur bieden een uitgebreid biologisch volledig assortiment met meer dan 6.000 producten, waarvan vele van regionale oorsprong. Biologische landbouwbedrijven waarmee vaste samenwerkingsverbanden bestaan, voorzien de markten van Alnatura van biologische groenten en fruit uit Duitsland. Meer dan 50 biologische landbouwbedrijven leveren rechtstreeks aan de markten in hun respectieve regio's. En de Alnatura-winkels ontvangen elk regionaal biologisch brood en banketproducten van in totaal meer dan 50 biologische bakkerijen.

Duurzaamheid altijd in beeld: winkelinrichting en verpakkingen
Vanaf het begin heeft het bedrijf bij het ontwerp van de Alnatura Super Natur winkels grote nadruk gelegd op duurzaamheid. De winkelinrichting in alle winkels is hoofdzakelijk gemaakt van de hernieuwbare grondstof hout, natuurstenen tegels en gerecycleerde materialen. De muren zijn geschilderd met natuurlijke kleuren, glazen deuren voor de koelrekken besparen energie.

In de winkels van Alnatura wordt 100 procent groene stroom van de elektriciteitscentrale van Schönau (EWS) gebruikt. Het besparen van hulpbronnen, waaronder verpakkingsmateriaal, is voor de biologische retailer vanzelfsprekend: meer dan 90 procent van de biologische groenten en fruit bij Alnatura is nu onverpakt verkrijgbaar. Als eerste winkelketen biedt Alnatura sinds twee jaar ook een groot aantal producten in herbruikbare potten aan. Dit zijn standaard yoghurtpotten die overal in regionale statiegeldcycli kunnen worden opgenomen.

Lage permanente prijzen en Alnatura studentenkorting
Nieuw sinds februari 2022 zijn de gunstige permanente prijzen in alle Alnatura-winkels: Klanten kunnen op elk moment voordelig winkelen - zonder op speciale aanbiedingen te hoeven letten.
Studenten, scholieren en jongeren in opleiding krijgen sinds enkele maanden elke dinsdag op vertoon van een identiteitskaart de 'Alnatura Studi-Rabatt' (studentenkorting) van acht procent op hun gehele aankoop.

Alnatura in cijfers
Alnatura werd meer dan 35 jaar geleden bedacht en ontworpen door Götz Rehn. Hij richtte Alnatura op in 1984 en is nog steeds directeur. Voor zijn levenswerk kreeg Götz Rehn in 2021 de Deutschen Gründerpreis. Volgens de Customer Monitor 2022 van Servicebarometer AG heeft Alnatura de meest tevreden klanten in Duitsland (topscore in het algemeen klassement).

Er zijn momenteel 147 Alnatura Super Natur winkels in 71 steden in 14 Duitse staten. Onder het merk Alnatura worden meer dan 1300 verschillende biologische levensmiddelen geproduceerd. Deze worden verkocht op de eigen Alnatura biologische markten en in ongeveer 12.900 filialen van verschillende handelspartners in 15 landen in Europa. Als één van de eerste bedrijven is de biologische retailer sinds februari 2021 gecertificeerd volgens de nieuwe uitgebreide We-Care-norm voor sociale en ecologische rechtvaardigheid in de hele toeleveringsketen.

Alnatura heeft ongeveer 3.700 mensen in dienst, waaronder 310 leerlingen. In het boekjaar 2020/2021 behaalde Alnatura een netto-omzet van 1,15 miljard euro, een stijging van zeven procent ten opzichte van het voorgaande boekjaar.

Voor meer informatie: www.alnatura.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven