Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Meer stalmest waarmee we het bodemleven beter kunnen voeden"

Bouw nieuwe hellingstal Boerderij Eyckenstein voor klimaatadaptatie

De komende maanden realiseert Landgoed Eyckenstein op Boerderij Eyckenstein een nieuwe hellingstal voor de biologische Jersey stieren. Niet helemaal nieuw, want de spanten en dakplaten zijn volledig hergebruikt, passend bij de filosofie van de boerderij waar de eerder onbenutte Jersey stierkalveren worden verwaard tot biologisch rundvlees.

Klimaatadaptatie
Jacob Beeker, boer op Boerderij Eyckenstein: "Op deze hoge zandgronden hebben we te maken met ernstige verdroging in voorjaar en zomer. Nu voor het zesde jaar op rij hebben we moeite voldoende beweiding te houden voor de stieren en ook nog voer voor de winter te winnen. Zelfs met 90 hectare land is het elke zomer en winter krap. Eén van de oplossingsrichtingen is meer organisch materiaal in de bodem brengen. We hebben nu te weinig stalmest om dit echt aan te pakken. De uitbreiding in aantal dieren met de 'nieuwe stal' levert meer stalmest op waarmee we het bodemleven beter kunnen voeden en organisch materiaal opbouwen."

Hellingstal
De hellingstal heeft grote ingestrooide liggedeeltes die op een helling van 8-10% liggen en lopen. Hierdoor gaat de stromest naar het laagste punt waar deze wekelijks verwijderd wordt. Door de stal in aanbouw wordt het mogelijk veel meer stieren te verzorgen dan eerder, in dezelfde tijd. Aan dierenwelzijn wordt niet getornd, wel aan meer arbeidsgemak en efficiëntie.

Uitbreiding Jersey stieren
Na de overname van Boerderij Eyckenstein in 2017 is de veestapel met Jersey stieren gegroeid van toen 65 naar nu 140. Met de 'nieuwe' stal ligt de weg open naar 200-220 dieren. Door de nieuwe samenwerking met met biologische boerderij de Braamstruik van Poppe Braam in Voorthuizen is deze groei al ingezet. In Nijkerk worden de stierkalveren opgefokt tot een leeftijd van 4 maanden waarna ze naar Boerderij Eyckenstein gaan.

Afzet
Ook aan de afzetkant wordt geanticipeerd door een pilot in samenwerking met Odin waar zeer binnenkort het biologische Jersey vlees in drie winkels in de regio Utrecht beschikbaar zal komen. "De huidige afzet is nu rond met 10 bio-winkels in de regio Utrecht die al jarenlang de boerderij steunen met de verkoop in hun winkels", aldus Jacob.

Uitvoering en bouw stal: Hulshoff Bouw en restauratie BV
Architect: de Steunbeer BV
Opdrachtgever: Landgoed Eyckenstein

Voor meer informatie:
Jacob Beeker
Boerderij Eyckenstein
Eikensteeg 13
3738 LD Maartensdijk
06 52034717
[email protected] 
www.boerderijeyckenstein.nl 

Publicatiedatum: