Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lüder Böhling van Heide-Zwiebel over het uienseizoen van dit jaar

"Wij moeten er nu al rekening mee houden dat enkele bio-telers hun uienarealen door graan of andere akkerbouwgewassen zullen vervangen"

De verkoop van Duitse uien komt nu langzaam op gang. "Het rooien van de vroege uien vordert en wij beginnen over enkele dagen met het klaarmaken van verpakte uien voor de lokale markt. Ook wij worden geconfronteerd met de gevolgen van de aanhoudende droogte. Want ondanks intensieve irrigatie moeten wij bij de uien rekening houden met een oogstdaling van 20-30 procent", zegt Lüder Böhling, directeur van Heide-Zwiebel. 

"Als gevolg van het krappe aanbod is het prijsniveau hoog", vervolgt Lüder. "De kiloprijs bedraagt momenteel 0,35-0,37 euro voor middelmaat uien. De grotere uien (60-80) worden zelfs voor nog iets meer verhandeld. Het is nu belangrijk dat de vraag hoog en stabiel blijft, wat in tijden van stijgende inflatie en dalende koopkracht geen vanzelfsprekendheid is. Tot nu toe zijn het echter vooral de duurdere producten die vanwege de inflatie aan omzet verliezen, basisvoedingsmiddelen worden nog steeds gekocht", zegt de uienhandelaar zelfverzekerd.


Lüder Böhling van Heide-Zwiebel

Rode uien in de lift, moeilijk jaar voor biologische uien 
Naast de gebruikelijk gele uien uit Noord-Duitsland richt Heide-Zwiebel zich ook steeds meer op de verkoop van rode uien. Lüder: "De rode ui wordt meer geteeld in ons verzorgingsgebied. Tot op kleine voorraden na, zijn de lokale rode uien nu over het algemeen in april geruimd, waarna de handel noodgedwongen op importen is aangewezen. Wij zullen in de komende jaren dus proberen om dit gat in het aanbod aan rode uien zoveel mogelijk te sluiten."

Bovendien is Heide-Zwiebel ook actief als dienstverlener voor de bereiding van uien uit biologische teelt. Dit marktsegment lijkt volgens Lüder iets te stagneren. "Biologische producten hebben momenteel te kampen met een aanzienlijke omzetdaling. Voor uien zijn de gevolgen van het weer nog moeilijker op te vangen. Vanuit het oogpunt van de telers moet er ook altijd worden afgewogen of men de risico's van een arbeids- en kostenintensief gewas wil nemen. Wij moeten er nu al rekening mee houden dat enkele telers hun uienarealen door graan of andere akkerbouwgewassen zullen vervangen." 
 
Focus op binnenlandse markt en bestaande klanten
Naast de levering aan Duitse verpakkers en groothandelsbedrijven houdt Heide-Zwiebel zich ook bezig met de export naar buurlanden. "Wij hebben de afgelopen jaren een goede reputatie opgebouwd in Centraal-Europa, bijvoorbeeld Polen en Tsjechië, en streven er ook naar dit verder uit te breiden. Maar gezien de oogstdaling waar we dit jaar mee te maken krijgen, ligt onze focus nu op de bevoorrading van de lokale markt en bestaande klanten in Europa." 

Voor meer informatie:
Lüder Böhling
Heide-Zwiebel AG
Flachskamp 25, Klein Süstedt
D-29525 Uelzen, Duitsland
Tel: +49 (0)581 97355050
[email protected] 
www.heide-zwiebel.de  

Publicatiedatum: