Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Studie toont aan:

Als iedereen zou fietsen zoals de Nederlanders, zou de wereldwijde koolstofuitstoot met 686 miljoen ton per jaar dalen

Een nieuwe studie van onderzoekers van de Universiteit van Zuid-Denemarken heeft uitgewezen wat we al wisten: fietsen is veel beter voor het milieu dan rijden in conventionele voertuigen met verbrandingsmotor.

De studie nam een kijkje naar de fiets-liefhebbende Nederlanders, en kwantificeerde hoeveel de wereldwijde koolstofuitstoot zou dalen als iedereen net zo vaak op de fiets stapt als ze in Nederland doen om van punt A naar punt B te komen.

Nederlanders fietsen gemiddeld 2,6 kilometer per dag. Als dit wereldwijd zou gebeuren, zou de jaarlijkse CO2-uitstoot volgens de studie met een verbijsterende 686 miljoen ton per jaar dalen.

Die vermindering is meer dan de hele koolstofvoetafdruk van de meeste landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Canada, Saoedi-Arabiƫ en Australiƫ.

"De aanzienlijke onaangeboorde klimaat- en gezondheidsvoordelen van toenemend fietsgebruik suggereren een dringende noodzaak om duurzaam fietsgebruik te bevorderen", concluderen de auteurs van de studie, die werd gepubliceerd in de Communications Earth and Environment Journal.

De milieu- en gezondheidsvoordelen van fietsen
Naast de voordelen voor het milieu, zijn er ook tal van gezondheidsvoordelen voor fietsers. Fietsen is een effectieve manier om de gezondheid en het welzijn positief te verbeteren. Studies hebben aangetoond dat regelmatig fietsen kan helpen bij het voorkomen van chronische ziekten die samenhangen met een zittende levensstijl.

Wie naar zijn werk fietst, heeft 45 procent minder kans op kanker en 46 procent minder kans op hart- en vaatziekten. Het is een stressverlagend middel, en het verbetert ook nog eens het evenwicht!

Hoewel de fiets niet altijd een geschikt vervoermiddel zou zijn, beweert de Britse klimaatorganisatie Hubbub dat ongeveer 50 procent van de verplaatsingen die we dagelijks maken minder dan twee mijl (3,2 kilometer) lang zijn. Met andere woorden, afstanden die met de fiets heel goed haalbaar zijn.

Hoeveel mensen fietsen wereldwijd?
De laatste 60 jaar is de fietsproductie in een stroomversnelling geraakt, en zeker tijdens de pandemie is de belangstelling voor de fiets explosief toegenomen. Toch is fietsen nog steeds maar goed voor vijf procent van de dagelijkse verplaatsingen wereldwijd.

Natuurlijk zijn de auteurs van de studie zich ervan bewust dat niet iedereen in een fietsvriendelijke regio woont. Toch is een "dringende" uitbreiding van fietsinfrastructuur waar mogelijk noodzakelijk, aldus het rapport.

"Lessen getrokken uit succesvolle ervaringen in landen als Denemarken en Nederland, vooral op stadsniveau zoals Kopenhagen en Amsterdam, zouden essentieel zijn", schrijven de auteurs van de studie.

"Deze omvatten, maar zijn niet beperkt tot, bijvoorbeeld een goede planning en aanleg van fietspaden, pro-fiets onderwijs en cultuur, en beleid om autogebruik te ontmoedigen door middel van belastingen."

Klik hier voor meer informatie over de studie.

Bron: Optimist Daily

Publicatiedatum: