Klanten van Saint Basics bespaarden vorig jaar samen ruim 21 miljoen liter water

"Bio-katoen is al wat waterzuiniger, maar de absolute kampioen is eucalyptus"

Kleding is een belangrijke factor in de toenemende droogte. "Jaarlijks verbruiken we met z'n allen gigantische hoeveelheden water via de kledingconsumptie. Dat komt vooral door ingesleten gewoonten van zowel consumenten als producenten. Die kiezen meestal voor waterverslindende stoffen terwijl er veel betere alternatieven voorhanden zijn. De knop moet om", zegt Peter van Akkeren van Saint Basics, een kledingmerk dat zich sinds 2015 toelegt op waterzuinige kleding van eucalyptus.

"Rivieren drogen op, het land verdort en op steeds meer plekken woeden grote bosbranden. Toch is katoen nog steeds de belangrijkste grondstof voor kleding. Waarom is dat slecht? Omdat een kilo katoen gemiddeld 10.000 liter water verbruikt en er heel veel kilo's geproduceerd worden."

 

116.500 miljard zwembaden
Het katoenverbruik leidt al gauw tot grote getallen. Bijvoorbeeld: 7000 liter in een spijkerbroek, 2700 liter in een T-shirt. En zelfs in je onderbroek zit gemiddeld zo'n 700 liter water. Al met al telt dat op tot 2.912 triljard* liter water per jaar, voor alle Nederlanders bij elkaar. Dat is genoeg om 116.500 miljard olympische zwembaden mee te vullen.

Een absolute waterkampioen
Peter (foto rechts) denkt dat ons aankoopgedrag beter kan: "Waarom zou je ouderwetse katoenen kleding blijven kopen terwijl er veel betere, modernere stoffen bestaan? Biologisch katoen is al wat waterzuiniger. Maar de absolute kampioen is eucalyptus, met een waterbesparing van 95% ten opzichte van gewone katoen. Het is ook nog eens zacht en ademend. Niet voor niets is eucalyptus de nummer 1 van onze collectie."

Wat bespaart dat?
Vooral dankzij die eucalyptus bespaarden de klanten van Saint Basics vorig jaar samen ruim 21 miljoen liter water. Dat is genoeg voor 8 olympische zwembaden, om 383 jaar elke dag een bad te nemen of om 83.587 wasjes te draaien. En genoeg voor 280 mensen om een leven lang water te drinken.

Druppel
"Als consument kun je wel degelijk verschil maken", zegt Peter. "En je hoeft er maar weinig voor te doen. Het gaat niet eens om minder kopen, het is vooral belangrijk om te kijken naar wát je koopt. Liefst waterzuinige stoffen als eucalyptus of gerecyclede materialen. Al is het maar een druppel op de gloeiende plaat, alle kleine beetjes helpen."

*) Bron: waterfootprint.org, The Water Footprint Report - page 38

Voor meer informatie:
Saint Basics

contact@saintbasics.com
www.saintbasics.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven