Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
2000-2017

Forse daling agrarische grond, meer bebouwing in Nederland

Tussen 2000 en 2017 is er in Nederland 45,6 duizend hectare bebouwd terrein bijgekomen. Ondertussen kreeg 91 duizend hectare agrarische grond een ander gebruiksdoel. In 2017 was nog altijd ruim de helft van de oppervlakte van Nederland in gebruik als agrarisch terrein: 54 procent. Dat blijkt uit CBS-cijfers. 

Vooral in de Randstad en Noord-Brabant ging een fors deel van de uitbreiding van bebouwd terrein naar woongebied en de aanleg van bedrijventerreinen.

Vooral bedrijventerrein erbij in Zuid-Holland en Noord-Brabant
Tussen 2000 en 2017 is vooral in Zuid-Holland en Noord-Brabant meer ruimte ingenomen door bedrijventerreinen, en dan vooral in gemeenten met grote havens. In Rotterdam kwam er 1,2 duizend hectare aan bedrijventerrein bij, vooral door de aanleg van de Tweede Maasvlakte. In deze gemeente is het aandeel bedrijventerrein het grootst: 29 procent van de landoppervlakte. In andere gemeenten met havens groeiden bedrijventerrein ook fors, met name in Amsterdam (444 hectare) en Moerdijk (284 hectare). Ook in Venlo (261 hectare) en in Haarlemmermeer bij Schiphol is de toename relatief groot (253 hectare).

Bron: CBS

Publicatiedatum: