Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Raymond Langeveld - Axians

"Voorkom kennisverloop in AGF-bedrijven met behulp van ERP-software"

Het vinden van ervaren kenniswerkers in de kennisintensieve AGF-sector blijft een grote uitdaging. Bijkomend probleem is de toenemende vergrijzing, waardoor de wel aanwezige kennis en ervaring de komende jaren in rap tempo dreigt te verdwijnen. Met ERP-software kun je deze kennis toch borgen binnen je organisatie om kennisverloop te voorkomen, stelt Raymond Langeveld van Axians in onderstaande blog.

Vergrijzing vormt gevaar voor kennis
Veel van de specialistische kennis en ervaring in jouw organisatie zit bij de mensen die al lang in dienst zijn. Of het is opgeslagen in documenten en bestanden die alleen zij weten te vinden. Denk daarbij aan kennis over klanten en oude afspraken. Maar ook aan details over producten en het productie- of logistieke proces ; vaak die uitzonderingen op de regel, die onbewust in het dagelijks werk worden toegepast. Als deze mensen uitstromen, ontstaat er ineens een gat in de kennis met als gevolg dat je kwaliteit van het werk afneemt. Dit heeft een negatief effect op de klanttevredenheid en heeft faalkosten tot gevolg.

Inzet van nieuwe technologie om kennis te borgen
Je wilt deze kennis over klanten, producten en processen dus goed borgen. Een ERP-systeem kan hierbij nuttig zijn. Zo’n systeem kan dusdanig worden ingericht dat daarin alle kennis en ervaring is verwerkt. Met behulp van slimme workflows en het inrichten van rol gebaseerde schermen kun je processen en informatiestromen transparant maken. Iedere gebruiker heeft dan alle informatie online beschikbaar en kan die ook weer meteen delen met zijn omgeving.

Meer voordelen van digitalisatie in de AGF
Je hebt ook het voordeel dat nieuwe mensen sneller ingewerkt en operationeel zijn. Vooral jongeren vinden het vanzelfsprekend dat informatie om hun werk te doen, beschikbaar is op hun tablet of smartphone. Met moderne systemen kun je deze jongeren aan je binden en behouden voor de lange termijn. Bovendien heeft de coronacrisis bewezen dat er veel mogelijkheden zijn om digitaal samen te werken.

De valkuil van verouderde ERP-systemen
Als je het bovenstaande wil, moet je ook de juiste ICT-systemen hebben. In sommige gevallen is er nog geen echt ERP-systeem in gebruik bij bedrijven. Maar wij komen in de AGF ook nog veel bedrijven tegen met verouderde ERP-systemen van leveranciers die niet of nauwelijks innoveren.

Door nieuwe technologische ontwikkelingen zie je date en bestaand ERP-systeem dat niet goed is doorontwikkeld, steeds meer gaat wringen. Gecombineerd met het gebrek aan kennis gaan je mensen workarounds verzinnen in bijvoorbeeld Excel. Zo schiet je het doel van het systeem voorbij.

Als je dan toch wil moderniseren laat je dure maatwerkprojecten bouwen om deze tekortkomingen te compenseren. Dit heeft als gevolg dat upgraden naar een nieuwe versie heel veel geld en frustratie kost of nog erger dat je niet meer kunt upgraden en moet werken met een systeem dat je niet langer ontzorgt. Draag dus goed zorg voor je ICT-systeem. Laat het regelmatig upgraden om eruit te halen wat erin zit.

Voorkom kennisverloop met I-Fresh
Je wilt niet dat mensen weg lopen. Je wilt kennis borgen en delen. Je wilt gebruik maken van de nieuwste technologieën. Al deze zaken komen in de basis samen binnen een modern ICT-systeem.

Als Axians zijn wij Country Partner of the Year van Microsoft en leveren wij het ERP-systeem op basis van Microsoft Dynamics Business Central. Deze software draait ook volledig op tablets en mobieltjes. En vanzelfsprekend is de Business Central software volledig geïntegreerd met de andere Microsoft producten. Wij hebben dit mooie systeem uitgebreid met een Add-on voor de AGF, genaamd I-Fresh. Steeds meer handelaren, import/exporteurs, vollegrondbedrijven en coöperaties werken met deze software.

Voor meer informatie:
Axians
+31 (0)6 55 15 06 15
[email protected]        
www.i-fresh.nl   

Publicatiedatum: