Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

NVWA publiceert handboek Voedingssupplementen met tips voor bedrijfsleven

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een Handboek Voedingssupplementen, verrijkte levensmiddelen en kruidenpreparaten gepubliceerd. Supplementen zijn bedoeld als een aanvulling op de dagelijkse voeding en moeten veilig zijn. Het handboek is bedoeld voor het bedrijfsleven als hulpmiddel om ervoor te zorgen dat zij voldoet aan de Nederlandse en Europese wet- en regelgeving.

Het nieuwe Handboek Voedingssupplementen, Verrijkte levensmiddelen en Kruidenpreparaten gaat vooral over wettelijke eisen die gelden voor ingrediënten of stoffen die in producten mogen zitten. Verschillende stakeholders zoals brancheverenigingen en hebben input geleverd voor het handboek.

Tips voor fabrikanten
Het handboek bevat allerlei tips en uitleg van regels. Denk hierbij aan de maximale dagdosering vitamine B6 die in voedingssupplementen aanwezig mag zijn. Of aan de recente wettelijke regulering van de maximale hoeveelheid monacolinen (natuurlijke cholesterolremmers) in voedingssupplementen. De NVWA geeft fabrikanten ook nog als tip mee om goed te controleren of hun product wel een voedingssupplement of kruidenpreparaat is. Als er namelijk al een geneesmiddel is geregistreerd met een soortgelijke samenstelling, dan is de kans aanwezig dat zo’n product onder de definitie van geneesmiddel valt. En dan mag het product niet worden verkocht.

Handhaving NVWA
In het handboek wordt aandacht besteed aan de handhaving door de NVWA en het geldende interventiebeleid. Ook worden de algemene Nederlandse en Europese regels voor voedingssupplementen, kruidenpreparaten en verrijkte levensmiddelen (producten waar vitamines of mineralen aan zijn toegevoegd) beschreven en toegelicht.

Meerdere handboeken
Als zogenaamde ‘nieuwe ingrediënten’ worden gebruikt in voedingssupplementen, dan moeten deze eerst op EU-niveau worden goedgekeurd, voordat zij op de markt mogen worden gebracht. Ingrediënten zijn ‘nieuw’ als zij vóór mei 1997 niet in significante mate als levensmiddelen of in levensmiddelen op de markt waren in de Europese Unie en geconsumeerd.

Bij voedingssupplementen, kruidenpreparaten en verrijkte levensmiddelen worden ook vaak claims gebruikt. Claims zijn een vrijwillige vorm van voedselinformatie en zeggen iets over de eigenschappen van het product, zoals de relatie met de gezondheid. Claims mogen nooit misleidend zijn. 

Klik hier om het handboek te bekijken.

Bron: NVWA

Publicatiedatum: