Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Van medisch en plastic naar duurzaam en liefdevol

Natuurlijk kraampakket: een cadeautje om uit te pakken

Tholen - Heb ik dit echt allemaal nodig? Wie weleens een kraampakket heeft moeten bestellen, zal die gedachte wellicht herkennen. Meestal worden kraampakketten, al dan niet vergoed, via de zorgverzekering besteld. En de inhoud bestaat, zo viel Esmarel Gasman op, uit medisch-uitziende producten in veel plastic verpakt. Samen met twee anderen bedacht zij een alternatief: in 2016 werd het natuurlijke kraampakket geboren. En twee jaar later startte Esmarel haar bedrijf Dalalou. 

Dalalou biedt diverse kraampakketten. Op deze foto de luxe variant.

Samengesteld met deskundigen
"Toen ik zelf zwanger was, miste ik heel erg een pakket voor de moeder. Zo ontstond het idee om een cadeaupakket samen te stellen met natuurlijke verzorgingsproducten, zoals kruiden en een fijne herstelcrème. Daarna bedacht ik samen met twee andere vrouwen dat we het kraampakket moesten aanpakken. We wilden die gaan omtoveren tot een duurzaam kraampakket", vertelt Esmarel. "Het was een heel proces, waarbij we verloskundigen en kraamverzorgenden hebben betrokken. Zij gaven ons tips over wat er precies in moet en hoeveel. In onze eerste batch zaten bijvoorbeeld net te weinig onderleggers."

Duurzame alternatieven
Esmarel vertelt dat het natuurlijke kraampakket, net als de standaard variant die via de zorgverzekering wordt verstrekt, alle producten bevat die noodzakelijk zijn bij de bevalling en in de kraamweek. Toch ziet het pakket er heel anders uit. "Onze pakketten zijn liefdevol en duurzaam verpakt. Dat maakt het echt een cadeautje om uit te pakken. Wij hebben voor de echt medische artikelen, zoals onderleggers, gaasjes en kraamverbanden, duurzame alternatieven gevonden. Ze zijn biologisch afbreekbaar of gemaakt van biologisch katoen. Er zit bijvoorbeeld ook een biologische alcohol in."

Voor alle noodzakelijke, medische middelen werden duurzame alternatieven gevonden.

Eén van de meest belangrijke alternatieven vindt Esmarel het kraamverband van biologisch katoen. "Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat in dat kraamverband veel plastic zit, wat kan gaan broeien, maar ook dat gewoon katoen een vervuilend landbouwproduct is. Ook tijdens de menstruatie wil je eigenlijk echt niet het reguliere verband gebruiken."

Anders dan in de meeste pakketten zit er geen plastic navelklem in, maar een latex cordring. "Dat is veel fijner voor de baby en je zit niet met een heel stuk plastic. De meest verloskundigen kunnen er goed mee werken en het wordt zelfs in veel ziekenhuizen gebruikt. Dat vind ik een goede ontwikkeling." 

Kamille is volgens Esmarel multi-inzetbaar in de kraamtijd.

Heilwol en kamille
Er zijn vier verschillende pakketten. Behalve het basispakket is er een luxe, en een vegan pakket en eentje die is aangepast voor een tweeling. Naast de genoemde medische artikelen vind je in de pakketten ook producten die niet in een regulier kraampakket zitten. Heilwol bijvoorbeeld, gekaarde wol met wolvet. "Die hebben we bewust in alle pakketten gedaan. De wol werkt helend voor rode billetjes, tepels of kleine wondjes. Het verzorgt de wond en zorgt ervoor dat het kan blijven ademen."

Elk pakket bevat een A4-tje met daarop alle informatie over de producten. Dalalou werkt samen met Natuurlijke Kraamzorg en biedt daarom bijvoorbeeld ook biologische kamilleolie, kruiden en een wolvlies aan waarvan een buikwikkel gemaakt kan worden. "Dat is heel fijn voor zowel moeder als baby. Zo'n buikwikkel geeft een ontspanningsmoment en draagt ook bij aan herstel. Het helpt bijvoorbeeld bij naweeën en wanneer de baby last heeft van krampjes. De kruiden kunnen bijvoorbeeld ook worden gebruikt om spoelingen mee te doen. Kamille is multi-inzetbaar in de kraamtijd."

De nieuwe standaard
Het natuurlijke kraampakket wordt nog niet door verzekeringen vergoed. Toch heeft Esmarel de hoop dat daar in de toekomst verandering in gaat komen. "Ik hoop dat dit de standaard gaat worden. Dat elke vrouw kan kiezen voor een natuurlijk kraampakket. Mensen die bij ons een pakket bestellen, kiezen liever voor een duurzaam alternatief. Voor henzelf en voor de baby, om zo samen een gezonde start te maken."

De natuurlijke kraampakketten zijn via onderstaande website verkrijgbaar en via Ekoplaza.

Voor meer informatie:
Esmarel Gasman
Dalalou
+31 (0)6 24295825
[email protected] 
www.dalalounatuurlijk.nl