Geen besmettingen in Nederland, maar wees alert

Afrikaanse varkenspest komt steeds dichterbij

Afgelopen zaterdag is bekend geworden dat een zeugenbedrijf in Emsburen, op 15 km van de Nederlandse grens, besmet is met Afrikaanse Varkenspest (AVP). De Duitse deelstaat Nedersaksen heeft dit zaterdag bekend gemaakt. Het bedrijf ligt in een gebied met veel varkenshouderijen. De Duitse autoriteiten stellen een beschermingsgebied van 3 km en een bewakingsgebied van 10 km rond het getroffen bedrijf in. De dieren op het bedrijf worden geruimd. Er is zaterdag overleg geweest met POV en het ministerie van LNV om bewegingen van bedrijven te traceren. Vandaag volgt er een bestuurlijk overleg met alle Nederlandse stakeholders.

Op dit moment lijkt het erop dat de besmetting het gevolg is van menselijk handelen, gezien de afstand tot andere besmette bedrijven en besmette wildezwijnenpopulaties. Het is een bedrijfsdicht gebied en de kans bestaat dat het virus zich tussen bedrijven verspreidt, in dit gebied en mogelijk ook naar bedrijven in Nederland. Er zijn nu geen aanwijzingen dat wilde zwijnen in de landkreis Eemsland besmet zijn. Duitsland doet traceringsonderzoek om de bron te achterhalen en de contacten tussen de besmette locatie en andere varkensbedrijven of wildezwijnenpopulaties in kaart te brengen. Ook zullen, conform de Europese regelgeving, de wildezwijnenpopulaties intensief worden gemonitord.

Situatie in Nederland
In Nederland zijn op dit moment geen aanwijzingen van een AVP besmetting, niet bij een varkenshouderij noch bij wilde zwijnen. LTO roept met POV alle sectoren op om alert te zijn, het is van groot belang dat varkenshouders maar ook andere sectoren die dieren verplaatsen en erfbetreders zich bewust zijn van de risico’s, nu het virus opnieuw over grote afstand door menselijk handelen op een varkenshouderij terecht is gekomen. Het is van groot belang alle bioveiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Dat geldt voor alle sectoren die in contact kunnen komen met materiaal dat AVP virus bevat.

Extra aandacht voor transport van evenhoevigen
Vervoersmiddelen die zijn gebruikt voor transport van evenhoevigen naar Duitsland en die terugkeren in Nederland dienen direct bij terugkomst een tweede reiniging en desinfectie te ondergaan op een erkende wasplaats (zie NVWA).

Het raakt de totale landbouw van varkenshouderij tot vollegrondstuinbouw
LTO benadrukt dat de impact van een uitbraak van Afrikaanse Varkenspest impact heeft op de totale veehouderij sector, met name bij een uitbraak onder wilde zwijnen. De organisatie vraagt daarnaast ook sectoren die intensief werken met seizoensarbeid om extra aandacht te besteden aan bewustwording en informeren van hun medewerkers over de risico’s van het meenemen van mogelijk materiaal uit het thuisland. De NVWA heeft verschillende folders beschikbaar om seizoensarbeiders in verschillende talen te informeren.

Hobbyhouders en buitenvarkens
Voor bedrijven en hobbyhouders die met name hun varkens buiten hebben lopen roept LTO en POV op om de voorzorgsmaatregelen in acht te nemen zoals:

  • Zorg er dan voor dat ze achter een goede, liefst een dubbele (elektrische) afrastering staan. Zorg ook voor voldoende afstand tussen afrastering, openbare weg en omliggende percelen.
  • Voer je varkens geen voedselresten, zorg ervoor dat passanten dat ook niet kunnen doen en voorkom contact tussen jouw hobbyvarkens en wilde zwijnen. Zorg ervoor dat keukenafval niet in het milieu terecht komt waar het wilde zwijnen kan aantrekken.
  • Varkens moeten naar binnen kunnen als dat nodig is. Als er één besmet wild zwijn in Nederland wordt gevonden, dan zal er al heel snel een afschermplicht. Richt het binnenverblijf zo in dat ze daar eventueel langer kunnen verblijven.
  • Zorg voor centralisatie, dus alle buitenvarkens op verschillende kavels centraliseren op 1 erf waar bioveiligheidsmaatregelen in acht worden genomen
  • Verplaats je hobbyvarkens zo min mogelijk, elke verplaatsing neemt een risico met zich mee

Zie voor meer informatie ook www.pov.nl

Bron: LTO


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.