Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jakob Bebe, AgroIntelli. "Driecijferige groei in verkoop van robotsysteem"

Deense robots vangen tekorten aan arbeidskrachten op in Europese en internationale teeltbedrijven

Het autonome robotsysteem Robotti van het Deense AgroIntelli helpt telers in heel Europa, het Verenigd Koninkrijk, Australië en daarbuiten om het nijpende tekort aan arbeidskrachten op te vangen. "Onze robots nemen ook de saaie repetitieve taken op groenteteeltbedrijven voor hun rekening, zoals onkruid wieden, vooral in de biologische tuinbouw, zodat de schaarse arbeidskrachten zich kunnen concentreren op taken met een hogere waarde," zegt Jakob Bebe van AgroIntelli.


Robitti pastinaak zaaien

Het bedrijf, dat net 7 jaar bestaat, heeft een driecijferige groei gezien in de verkoop van hun robotsysteem tussen 2020 en 2021. Nu er in veel landen een acuut tekort is aan arbeidskrachten op teeltbedrijven, verwacht AgroIntelli een verdere en vergelijkbare groei in de verkoop voor dit jaar. Robotti systemen worden gebruikt door telers in Denemarken, Zweden, Polen, Duitsland, Hongarije, Oostenrijk, Italië, Tsjechië, Slowakije, Zwitserland, Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Azerbeidzjan en Australië.

"Onze strategie is om groentetelers te helpen met hoogwaardige gewassen die in sommige toepassingen arbeidsintensief zijn. Hier moeten vaak repetitieve en saaie taken zoals wieden worden uitgevoerd. De belangrijkste taak en het idee met robotisering is om dit vervelende en saaie werk op het veld of waar dan ook op het bedrijf te vervangen. Op die manier maken de robots schaarse middelen vrij, zodat de mensen ergens anders kunnen werken, wat meer waarde creëert voor de teler. Ook die taken waar telers de meeste moeite hebben om arbeidskrachten te vinden. Sommige landen hebben moeite om arbeidskrachten te vinden. Er zijn zelfs klanten die niet genoeg mensen konden krijgen, waardoor gewassen op het veld lagen te rotten. Een voorbeeld is het effect van Brexit in het VK. Zelfs in landen als Oost-Europa, waar de lonen lager liggen, hebben ze allemaal moeite om arbeidskrachten te vinden om de 'saaie' taken te doen," legt Bebe uit.

Robotti wordt gebruikt op verschillende tuinbouwbedrijven, waaronder uien, sla, prei, aardappelen, wortelen, pastinaak, aardbeien en pompoen, om enkele van de belangrijkste gewassen te noemen. De robots worden gekoppeld aan tuinbouwwerktuigen en -gereedschap van erkende fabrikanten. AgroIntelli werkt samen met K.U.L.T. een Duits bedrijf dat wiedmachines ontwikkelt die tussen de planten reinigen.

"Dit systeem werd onlangs voor het eerst in Duitsland gedemonstreerd, waar we ook een klant hebben die het gebruikt. We bieden een volledig systeem aan de teler. Het is een zeer flexibel platform waarop de teler alle werktuigen kan bevestigen om vele taken uit te voeren. Het kan worden gebruikt voor zaaien, spuiten, wieden, maar ook voor minder standaard werktuigen zoals maaiers, aanaarden voor aardappelen, pootmachines, walsen, veel verschillende dingen. We werken er hard aan om onze distributeurs te voorzien van geselecteerde werktuigen, waarvan we weten dat ze speciaal zijn gekozen om een goede waarde te bieden voor specifieke taken. We werken samen met fabrikanten van werktuigen, zodat we het met hen kunnen verifiëren om onze klanten een volledig systeem van Robotti aan te bieden dat gericht is op het bieden van waarde in specifieke gewassen. Afhankelijk van welk werktuig en welk gewas, kunnen we ongeveer een ha per uur bestrijken. Je kunt 24/7 rijden met verlichting op de robot. Telers hebben de mogelijkheid om hem autonoom te gebruiken. Je zet hem gewoon in het veld en laat hem draaien, alleen af en toe stoppen om de zaden bij te vullen, " zegt Bebe.


Robotti prei zaaien

Het bedrijf heeft twee belangrijke eigenaars, namelijk Nordic Alpha Partner, een particulier investeringsfonds en de Growth Foundation, die deel uitmaakt van het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken, die samen € 40 mln hebben geïnvesteerd. Dit stelde het bedrijf in staat om zowel op commercieel niveau als op het niveau van de teeltfaciliteiten op te schalen.

"Het prijsniveau voor ons Robotti-systeem is zeer concurrerend in vergelijking met een geavanceerde tractor. Vooral in deze hoogwaardige teelten is er een goede business case. We zien een return on investment van minder dan twee jaar. Het hangt echt af van de teler, de grootte van de velden, hoe groot de gewassen zijn en hoeveel ze ons systeem gebruiken. We gebruiken Kubota dieselmotoren. De robot is 'vreemd' voor telers. Wij voorzien de robots van een aandrijfsysteem dat vertrouwd is en gemakkelijk te onderhouden door telers. Door de motor kunnen we met zware werktuigen werken en lichte grondbewerking doen. We hebben meer vermogen nodig dan wat een accupakket kan leveren. Dat is iets waar we in de toekomst naar kijken."

"We hebben partners nodig voor de distributie van de robotsystemen en voor de service en ondersteuning van klanten. Dat kunnen we niet vanuit Denemarken doen. We richten ons op enkele van de belangrijkste landen in Europa. We proberen dichter bij de markt te staan," besluit Bebe.

Voor meer informatie:
Jakob Møhl Bebe
AgroIntelli
+45 54583545
[email protected] 
www.agrointelli.com

Publicatiedatum: