Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Juni was warm, zonnig én nat

Met een gemiddelde temperatuur van 17,1 graden tegen 16,2 normaal was juni 2022 een stuk warmer dan gebruikelijk. De maand was daarnaast opvallend zonnig. De zon scheen over de hele maand zo’n 60 uur meer dan normaal. Ondanks het zonnig weerbeeld was het ook natter dan gebruikelijk. Dit kwam door enkele kletsnatte dagen, zo deelt Weeronline.

De maandtemperatuur is de gemiddelde temperatuur gemeten over alle dagen en nachten. In De Bilt komt dit deze maand uit op 17,1 graden. Hiermee is de maand 0,9 graden warmer dan juni gemiddeld was in de periode 1991-2020. Vorig jaar was het met 18,2 graden recordwarm in juni.

Het kwam deze maand niet tot een tropische dag in De Bilt. De hoogste temperatuur viel op 23 juni met 29,8 graden en hiermee vormde De Bilt een uitzondering. Op deze dag kwam de temperatuur in vrijwel het hele binnenland, inclusief Rotterdam, Amsterdam en Groningen, uit tussen 30 en 33 graden. De hoogste temperatuur over het hele land werd echter genoteerd op 18 juni met 33,9 graden in Ell, Limburg.

Het aantal zomerse dagen, 25 graden en meer, komt uit op vijf en dat is heel gebruikelijk voor juni. Het aantal warme dagen, 20 graden en meer, is opvallend hoog met 21 tegen ongeveer 16 in een gemiddelde junimaand.

De laagste temperatuur in De Bilt werd gemeten op 2 juni: 4,6 graden. In Deelen, Gelderland koelde het af naar 2,9 graden en in Twente koelde het op 21 juni af naar 2,9 graden. Op een aantal plekken kwam het op 2 juni zelfs tot vorst aan de grond. Het koudst was het in Eelde, nabij Groningen, met op 10 centimeter hoogte -1,0 graden.

Top-5 zonnigste junimaanden ooit
Juni 2022 komt uit rond 273 uur zonneschijn en daarmee waarschijnlijk op een vijfde plek in de lijst van zonnigste junimaanden sinds 1906. Hiermee levert juni een goede bijdrage aan het zonrecord voor de eerste helft van het jaar.

Een paar kletsnatte dagen
Met ruim 75 mm neerslag tegen ongeveer 67 mm gebruikelijk is juni dit jaar gemiddeld over het land iets natter dan normaal. Zoals we wel vaker zien in zomermaanden zijn de verschillen binnen ons land erg groot. Het natst was het in Noord-Holland, de Betuwe en delen van Noord-Brabant met lokaal zo’n 150 mm. De droogste plekken vinden we op Walcheren en in Twente met slechts zo’n 33 mm.

Veel dagen verliepen (nagenoeg) droog. Er waren wel enkele kletsnatte dagen. Eerste pinksterdag (5 juni) verliep recordnat met op een aantal plaatsen wateroverlast. Ook tweede pinksterdag was een zeer natte dag. Later in de maand waren er dagen met regionaal veel regen op 24 en 27 juni.

Deze afwisseling van droge perioden en enkele kletsnatte dagen past goed in het beeld van klimaatverandering. Door de opwarming van de aarde regent het in Nederland minder vaak, maar als het regent wel harder.

Bron: Weeronline

Publicatiedatum: