Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

400.000 huishoudens willen investeren in zonnepanelen

Ruim 400.000 huishoudens zijn van plan in 2022 zonnepanelen te plaatsen. Naar verwachting wordt hier ruim een miljard in geïnvesteerd. Bijna de helft van de Nederlanders wil alleen verduurzamen als dit zorgt voor geldbesparing. Dit blijkt uit Duurzaam Wonen, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder ruim 4.300 Nederlanders.

2,4 miljoen woningen worden duurzamer
30% van de Nederlandse huishoudens is van plan in 2022 de woning te verduurzamen. Dat komt neer op minimaal 2,4 miljoen woningen in Nederland. Per woning worden naar verwachting 3,2 duurzame aanpassingen gedaan. Dat betekent dat er zo’n 7,7 miljoen duurzame aanpassingen aan Nederlandse woningen worden gedaan. Ruim 400.000 huishoudens willen zonnepanelen installeren, aanpassen of vervangen.

€1,2 miljard geïnvesteerd in zonnepanelen
Nederlanders verwachten €5,1 miljard uit te gaan geven aan het verduurzamen van hun woning. De hoogste bestedingen, €2,6 miljard, liggen binnen de categorie verwarming. Hiervan gaat €1,2 miljard naar zonnepanelen. Ook in de categorie isolatie zijn de verwachte bestedingen hoog (€2,3 miljard). Voor relatief kleine aanpassingen liggen bestedingen aanzienlijk lager. Er wordt naar verwachting €0,1 miljard uitgegeven aan waterbesparing en energiezuinige verlichting. Investeringen in ventilatie bedragen €0,04 miljard.

Focus op financiële aspect
Hoewel duurzaamheid en milieuwinst de meest genoemde motivatie is om de woning te verduurzamen, vindt 49% van de Nederlandse huishoudens verduurzamen alleen interessant als daar een forse geldbesparing tegenover staat. Ten opzichte van 2020 is dit percentage wel gedaald, toen was dit nog 56%.

Bron: Multiscope

Publicatiedatum: