Donderdag 23 juni op de BioVelddag:

Ruim en divers aanbod in machinedemonstraties

Ontmoeten, Inspireren & Innoveren staat centraal op de BioVelddag (donderdag 23 juni). Op het centrale plein in het veld en onder de grote tent kan onder het genot van een drankje van de cateraar De Strandhoeve genetwerkt worden met diverse bedrijven uit de biologische sector. Daaromheen staat een ruim aanbod aan mechanisatie bedrijven met hun nieuwste machines. Natuurlijk wordt een groot deel van de machines ook gedemonstreerd in het veld. Hier een overzicht van de machinedemonstatie in het programma van aanstaande donderdag.

Zelfrijdende onkruidbestrijdingsrobot
Robots worden steeds beter toepasbaar in de praktijk. Op de BioVelddag wordt een nieuw en innovatief model gedemonstreerd. Trabotyx is een zelfrijdende, mechanische onkruidbestrijdingsrobot voor in de rij. Dit prototype bewerkt 360 meter per uur. De robot kan arbeidsuren verlagen, continu werken en kosten aanzienlijk verminderen. Op de BioVelddag kunnen bezoekers de robot met eigen ogen aan het werk zien.

Biofrees Vlaming Group 

Biofrezen: Hoe & Waarom?
Een biofrees kan oppervlakkig en effectief groenbemesters of bijvoorbeeld grasklaver weg frezen. Maar welke past het best bij uw bedrijf? Onder leiding van Sander Bernaerts van Naturim worden op de BioVelddag biofrezen van verschillende bedrijven gedemonstreerd. Vlaming Groep BV, een mechanisatie bedrijf & importeur gevestigd midden in West Friesland, presenteert de Concept Perugini SFB300 BioMulch. Het grote voordeel van de SFB300 is dat de rotor overtop draait. Hierdoor blijft het groen bovenin en heb je minder hergroei van onkruid of gras/klaver. In de demonstratie is aandacht voor het gebruik van de verschillende biofrezen en het nut van de bewerking.

Een cultivator voor het hele jaar
Treffler-Man@Machine, importeur van Treffler machines voor de Benelux, Denemarken, Verenigd Koninkrijk, Griekenland en Noord-Amerika, is van de partij in de cultivator demonstratie. Ze nemen hun Treffler-TF650 trilltand cultivator mee naar de BioVelddag. Jos Pelgrom, van Treffler-Man@Machine, vertelt: "De Treffler TF650 lijkt op een 'normale' cultivator. Maar deze Treffler is juist het hele jaar inzetbaar. Met normale beitels breekt de machine de grond open en met de 16 centimeter ganzenvoeten wordt het groen met hoge capaciteit doorgesneden." Naast deelname aan de demonstratie, demonstreert Treffler-Man@Machine een groot aantal andere machines passief op de BioVelddag.

Rolschoffel perfect voor smalle rijpaden
De Duitse start-up Feldklasse demonstreert op de BioVelddag de schoffel Pacorel. Deze schoffelmachine wordt gebruikt voor onkruidbestrijding in de teelt van groenten in ruggen, zoals in wortelen, uien en bieten. De roterende schoffel snijdt door de grond en verwijdert onkruid heel precies, door de innovatieve technologie tot wel 1,5 centimeter dicht bij het gewas. Perfect dus voor smalle rijen.

Biofrees Geertsema

7 verschillende wiedeggen naast elkaar
De BioVelddag wordt afgesloten met een wiedeg demonstratie waar wel zeven verschillende modellen met elkaar vergeleken worden. Was er eerder weinig keus in wiedeggen, nu is er zeker voldoende. "Alleen dit jaar kwamen er als minstens 3 nieuwe modellen bij", aldus Christoffel den Herder van Ceres Horti Advice. "De wiedeg wordt steeds vaker ingezet, zowel door biologische als gangbare telers en zowel als onkruidbestrijder als korstbreker". Ook in deze demonstratie sluit Man@Machine aan met een Treffler model. In de demonstratie wordt voor elke bewerking de meest geschikte wiedeg vergeleken met nieuwe en beproefde varianten.

BioVelddag: Ontmoeten, Inspireren & Innoveren
De 'BioVelddag: Ontmoeten, Inspireren & Innoveren' vindt plaats op donderdag 23 juni 2022 op de Proeftuin Agroecologie en Technologie (Elandweg 84, Lelystad). Bezoekers kunnen gratis het evenement bezoeken. Het programma start om 14:00 uur en loopt tot ongeveer 20:00 uur.

Het online BioVelddag platform biedt het hele jaar door een aanbod van veldactiviteiten, informatie, podcasts en video’s: www.biovelddagen.nl. De BioVelddag wordt samen met de sector en belangenverenigingen georganiseerd door: Open teelten- WUR, Louis Bolk Instituut, Agrifirm, Ceres en de BioAcademy.

Voor meer informatie en aanmelden: www.biovelddagen.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven