Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Geïntegreerd klimaatsysteem bindt duurzame koeling aan gasloze verwarming

De Marqt aan de Haarlemmerstraat in hartje Amsterdam, heeft een metamorfose ondergaan en heet nu Ekoplaza Foodmarqt. De biologische stadssupermarkt kreeg een inrichting die de focus nog meer legt op verse producten en vers bereidde maaltijden. Koning Koudetechniek droeg in hoge mate bij aan die verversingsslag.

Het bedrijf richtte de winkel compleet nieuw in met hoog efficiënte koelmeubels uit de eigen Koning Koudelijn. De aansturing van die meubels gebeurt door de centrale koel- en vriesinstallatie die specifiek voor het stadsfiliaal nieuw werden opgebouwd. Die installatie werkt op het natuurlijke koudemiddel CO2. Om voldoende winkel- en magazijnruimte te waarborgen plaatste Koning Koudetechniek deze in de kelder van het stadspand. De bijbehorende gaskoeler kreeg een plek op het dak. Geheel in lijn met de groene bedrijfsfilosofie van Marqt werd de koelinstallatie uitgerust met een warmtewisselaar. Het Amsterdamse binnenstad filiaal wordt daardoor verwarmd met restwarmte van de koel- vriesinstallaties, waarmee met Koning Koudetechniek al het biologische vers ook nog eens duurzaam maakte.

Technische en logistieke uitdaging
Koning Koudetechniek gaat nog voor de zomervakantie verschillende Marqt-filialen ombouwen naar de jongste formule van de biologische supermarktketen. Van de acht Amsterdamse vestigingen was Marqt-Haarlemmerstraat als eerste aan de beurt. Die verbouwing, in het hart van de hoofdstad, was behalve een technische ook een logistieke uitdaging. Boven de winkel is een bikram-yogaruimte gehuisvest, wat vanwege de gebruikte temperatuur (40ºC.) extra eisen aan de winkelkoeling stelde. Bovendien was er weinig plek om de centrale koelinstallatie en bijbehorende gaskoeler te plaatsen. Die laatste werd met een speciale mobiele kraan op het dak gehesen. De koel- en vriesinstallatie kreeg met zorgvuldig passen en meten een plekje in de kelder.

De winkel richtte Koning Koudetechniek volledig in met nieuwe koel- en vriesmeubels uit de huislijn, waarbij er extra nadruk lag op de vers keuken. Tot slot werd ook de winkelverwarming mee genomen in het systeem, door toepassing van warmteterugwinning op de koelinstallatie. De winkelverwarming kon zelfs volledig worden afgesloten van het gasnet, waardoor ze bij Koning Koudetechniek met recht durven stellen: ‘Helemaal niets in Amsterdam. Althans op de gasmeter.’

Ekoplaza Foodmarqt opende op zaterdag 21 mei voor het eerst weer de deuren voor het winkelende Amsterdamse stadspubliek. "Dat publiek zal vooral vallen voor de verse nieuwe inrichting. Bij Koning Koudetechniek vinden we het mooi dat die inrichting niet alleen de klanten, maar ook hun klimaatdoelen dient", zo blikt het bedrijf terug.

Bron: Koning Koudetechniek 

Voor meer informatie:
Koning Koudetechniek bv 
Papenrijt 11
5761 DB Bakel
0492-344555
[email protected] 
www.koningkoudetechniek.nl

Publicatiedatum: