Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

20 jaar BÖLW: "Biologisch is het hart en de polsslag van de transformatie"

Ter gelegenheid van de viering van het 20-jarig bestaan keek de Duitse biologische koepelorganisatie, Bund Ökologische Lebensmittelwirtschaft (BÖLW), met haar gasten terug op twee decennia biologische ontwikkeling, belangrijke mijlpalen, uitdagingen en successen - en wierp een blik in de toekomst, hoe en waarom biologisch kan slagen in de transformatie naar een duurzaam, veerkrachtig landbouw- en voedselsysteem.

De Federatie van de Biologische Levensmiddelenindustrie (BÖLW) is opgericht in 2002 en is de overkoepelende organisatie van Duitse producenten, verwerkers en handelaren van biologische levensmiddelen in Duitsland. Biologische levensmiddelen en dranken genereren een jaarlijkse omzet van 15,87 miljard euro voor ongeveer 52.000 biologische landbouwbedrijven. De leden van BÖLW zijn: Vereniging van biologische levensmiddelenproducenten (AöL), Biokreis, Bioland, Biopark, Bundesverband Naturkost Naturwaren (BNN), Demeter, Deutscher Tee & Kräutertee Verband, Ecoland, ECOVIN, GÄA, Interessensgemeinschaft van biologische markten (IGBM), Naturland, Werkgroep van ecologisch geëngageerde levensmiddelenhandelaren en -drogisten (ÖLD), Reformhaus eG en Verbund Ökohöfe.

Voorzitter Tina Andres tijdens de jubileumviering. Meer foto's vind je hier. Bron: BÖLW 

Nog nooit zo belangrijk geweest als nu
"Samen creëren we elke dag de toekomst met biologisch. Biologisch staat al tientallen jaren centraal in de transformatie van de landbouw- en levensmiddelensector. En de BÖLW zorgt er met succes voor dat de belangen van biologische landbouwers, producenten en handelaren worden gebundeld en vertegenwoordigd ten overstaan van politici", zegt BÖLW-voorzitter Tina Andres. "Dit is nog nooit zo belangrijk geweest als nu, nu we geconfronteerd worden met een klimaatcrisis, het uitsterven van soorten, pandemieën en oorlogen, en de fundamenten van ons voedsel, en vooral van goede voeding, in andere regio's van de wereld in gevaar komen.

Net zoals hernieuwbare energie ons kan bevrijden van politieke afhankelijkheid en catastrofale milieuschade, is biologisch, met zijn onafhankelijkheid van problematische inputs, de "vrije voedseleconomie" van de toekomst. Wat nu van belang is, is dat de verantwoordelijken in de EU en de federale en deelstaatregeringen bio stimuleren, net zoals ze dat doen met zonne-energie, windenergie of waterkracht in de energiesector."

Crisisbestendigheid
Peter Röhrig is uitvoerend directeur van BÖLW en hij zei: "Elke procent meer biologische akker, elke nieuwe biologische molen of elke extra schapmeter biologisch in de handel betekent meer onafhankelijkheid, crisisbestendigheid, soorten- en klimaatbescherming. 30 % biologisch betekent dat 30 % van de veeteelt op het land plaatsvindt, dat op 30 % van de akkers kunstmest uit fossiele grondstoffen en synthetische chemische bestrijdingsmiddelen taboe zijn of dat 30 % van ons voedsel wordt geproduceerd met slechts een fractie toevoegingsmiddelen en volledig zonder gentechnologie. En dat met de garantie van een keurmerk. Omdat biologisch voedsel regelmatig wordt gecontroleerd en meer dan 90 % van de burgers het biologische keurmerk kent."

Centraal aanspreekpunt voor beleidsmakers
Cem Özdemir, federaal minister van Voedsel en Landbouw: "Al 20 jaar zet de BÖLW zich in om de omstandigheden te veranderen en zo onze natuurlijke levensbasis in stand te houden. Sindsdien is het een onmisbare partner op de lange weg die wij nog te gaan hebben naar meer duurzaamheid en milieubescherming. Mijn felicitaties gaan naar de oprichters die het allemaal mogelijk hebben gemaakt. Voor de ontwikkeling van de biologische sector was het van groot belang dat er een overkoepelende organisatie werd opgericht in de vorm van de BÖLW, die niet alleen de landbouw maar ook de verwerking en de handel omvat. Hierdoor kregen beleidsmakers een centraal aanspreekpunt voor alle politieke kwesties die van belang zijn voor de biologische landbouw.

Er is geen tweede planeet waar we opnieuw kunnen beginnen als het karretje hier tegen de muur is gelopen. Het gaat er dus om het klimaat te beschermen en de biodiversiteit in de weiden, graslanden en akkers te beschermen en te versterken. Deze diversiteit is systeemrelevant, maakt onze ecosystemen veerkrachtig en waarborgt onze voedselproductie. Het is dan ook terecht dat wij ecologische prioritaire gebieden niet hebben opgegeven, zoals sommigen wilden.

Wij houden ook vast aan de doelstelling van 30% biologische landbouw. Biologische landbouw is ons leidend beginsel voor de landbouw, en tegelijk gaat het erom de conventionele landbouw duurzamer te maken. We moeten onafhankelijk worden van fossiele energiebronnen, minerale meststoffen en pesticiden - en de circulaire economie versterken. De biologische voedingsindustrie geeft belangrijke impulsen aan de versterking van regionale waardeketens en korte voorzieningsketens - een belangrijke bijdrage aan meer veerkracht in de voedseleconomie en aan de versterking van onze plattelandsregio's.

Een betere landbouw- en voedseleconomie staat en valt met de vraag of het ons als samenleving iets waard is als boeren voldoen aan onze maatschappelijke verwachtingen op het gebied van dierenwelzijn, klimaatbescherming en gezonde voeding. En daarmee bedoel ik alle boeren. Al degenen die ons voedsel verschaffen moeten worden gewaardeerd, maar bovenal moeten zij van hun belangrijke werk kunnen leven. Landbouwers kunnen veel bereiken en veel dingen anders doen dan vandaag - maar dat betekent ook dat we de structuren en de randvoorwaarden moeten veranderen."

Voor meer informatie:
Bund Ökologische Lebensmittelwirtschaft (BÖLW)
+49 30 28482-300
info@boelw.de
www.boelw.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven