Agrocomissie Europees Parlement steunt bio-landbouw bij stemming over verslag Organic Action Plan

IFOAM Organics Europe is verheugd over de stemming van de ComAGRI over het verslag van het Europees Parlement over het Organic Action Plan (OAP). De leden hebben vandaag gestemd voor steun aan een wereldwijde overgang naar duurzame voedselsystemen waarin biologische landbouw een sleutelrol speelt bij het bereiken van milieu- en klimaatdoelstellingen. Het verslag steunt de doelstelling van de 'van boer tot bord'-strategie om het landbouwareaal van de EU in de biologische landbouw tegen 2030 te vergroten door vraag en aanbod te ontwikkelen.

Voorzitter Jan Plagge van IFOAM Organics Europe verklaarde: "Het EU-actieplan voor biologische landbouw is van cruciaal belang om zowel de productie van als de vraag naar biologische producten te vergroten, en we zijn blij met de betrokkenheid/interesse van de leden van het Europees Parlement. Om ervoor te zorgen dat het OAP slaagt in zijn opzet om de doelstelling van 25% biologische grond te halen en over te schakelen op duurzamere voedselsystemen, mogen we niet vergeten hoe belangrijk de betrokkenheid van actoren op alle niveaus is, met name EU-, nationale, regionale en lokale actoren. Het lokale niveau is bijzonder relevant in de context van duurzame overheidsopdrachten, een manier om een systemische omvorming van het voedselsysteem doeltreffend te bevorderen."

Jan Plagge voegde daaraan toe: "Biologische landbouw is een deel van de oplossing als het gaat om het verzachten van de gevolgen van klimaatverandering en het herstellen van het verlies aan biodiversiteit. IFOAM Organics Europe waardeert de erkenning van biologisch als een kennisintensieve praktijk, evenals het belang van bewustmaking over biologisch en betere eetgewoonten, zowel op scholen als bij consumenten."

De biologische voedsel- en landbouwbeweging kijkt uit naar de stemming in de plenaire vergadering van het Parlement in mei, en naar verdere samenwerking met de betrokken instellingen en belanghebbende partijen om dit EU-biologisch actieplan in de komende jaren tot een succes te maken.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven