Nieuw-Zeelandse biologische kiwiteler verwezenlijkt lang gekoesterde droom

Na jarenlang gedroomd te hebben van een bestaan in de Bay of Plenty, begonnen Matt en Sarah Strahan zich af te vragen of ze ooit een boomgaard zouden vinden waar ze deze droom uit konden laten komen.

Ondertussen naderden Frances en Roger Dunham, die sinds december 2000 een kiwiboomgaard beheerden, de leeftijd waarop zij het rustiger aan wilden gaan doen. Maar toen maakten Matt en Sarah kennis met Frances en Roger. 

Anton Terblanche van PGG Wrightson Real Estate in Tauranga, regelde de ontmoeting, nadat hij in december 2021 door de Dunhams was ingehuurd om hun 5,5 hectare tellende biologische kiwiboomgaard in Pyes Pa te verkopen. 

Roger Dunham laat weten dat hij en zijn vrouw Frances genoten hebben van de 21 jaar waarin zij het bedrijf runden. "In 2000 wilden we in ons levensonderhoud kunnen voorzien. Ik had al een halve carrière in het onderwijs achter de rug en dit was voor ons de oplossing. Ik genoot van de uitdaging om een boomgaard te beheren. We besloten dit zelf te doen in plaats van al het werk aan anderen uit te besteden. Het was een hele verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat alle taken correct werden uitgevoerd. Desondanks zijn we hierin geslaagd en waren de inkomsten uitstekend", legt hij uit.  

Deze verantwoordelijkheden bestonden uit maaien, het vervangen van zieke ranken, het bestrijden van ziekten en plagen, snoeien en oogsten, voor het laatste werd het bedrijf Apata gecontracteerd. Ondanks het feit dat het PSA-virus in 2010 genadeloos toesloeg in veel Nieuw-Zeelandse kiwiboomgaarden wisten de Dunhams de dans te ontspringen. Ze verloren slechts een paar mannelijke planten. Dit was echter geen probleem, omdat ze toch al bezig waren met het vervangen van de mannelijke struiken door een productiever ras. 

Daarnaast vervingen ze 1,1 hectare, die oorspronkelijk in 1983 was aangelegd, door het lucratieve ras SunGold. De nieuwe ranken werden geënt op de al bestaande onderstammen. Ook kochten ze een aangrenzende boomgaard van 1 hectare aan en lieten ze een een nieuw woonhuis bouwen op de plaats van de oude, uit de jaren twintig daterende boerderij. 

Roger vertelt dat het behoud van de biologische certificering van de boomgaarden een garantie is voor een hogere prijs. "De jaarlijkse audit neemt maar één dag in beslag, hoewel je je er natuurlijk wel op voor moet bereiden en altijd alert moet blijven. De rest van het jaar zijn het vooral routinetaken die uitgevoerd moeten worden, maar we hebben hier na twintig jaar een goed systeem voor ontwikkeld," vervolgt hij. 

Nu is het de beurt aan Matt en Sarah om deze verantwoordelijkheden op zich te nemen. Ze groeiden beiden op het platteland op en willen hetzelfde voor hun zonen, Hunter en Alex, zo legt Matt uit. 

"We wonen al 11 jaar in Tauranga, in Bay of Plenty. We zijn echter al jaren op zoek naar een kiwiboomgaard met woonhuis. Gezien de hoge vastgoedprijzen werd onze koopkracht er beslist niet beter op", aldus Matt.

Voor meer informatie: pggwre.co.nz


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven