Eerste aanzet voor derogatieverzoek neergelegd bij ministerie van LNV

Forse druk op bio-veevoergrondstoffen

De grondstoffenvoorziening voor veevoer staat al geruime tijd onder druk. Er staat ook forse druk op de biologische veevoergrondstoffen die voor biologisch voer moeten worden gebruikt. Daar komt bij dat met ingang van de nieuwe verordening de ontheffing om tot 5% niet biologische eiwitrijke grondstoffen te mogen gebruiken voor varkens en pluimvee is weggevallen. Alleen voor de voeding van jonge dieren is deze ontheffing nog enkele jaren van kracht.

Bionext heeft de afgelopen maanden de situatie met alle betrokken partijen in de keten besproken en gemonitord. Mocht de situatie zo ernstig worden dat we de dieren niet meer kunnen voeren met voldoende en kwalitatief goede grondstoffen om te voorzien in hun nutritionele behoefte, dan is een mogelijke uitweg om een ontheffing aan te vragen voor die eis van 100% biologisch voer. Daarvoor moet dan wel concreet sprake zijn van een crisissituatie die dit veroorzaakt.

Crisissituatie vanwege oorlog
Met het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, bijna 2 weken geleden, is hier sprake van, want een belangrijk deel van de biologische veevoergrondstoffen is afkomstig uit Oekraïne. Alle daar nog aanwezige voorraden zitten op dit moment vast. Bovendien leidt de oorlog er toe dat ook andere landen hun grondstoffen gaan vasthouden.

Afgelopen week is daarom met een aantal direct betrokken partijen vanuit BioNederland (graanimporteurs, veevoerleveranciers en verwerkingsbedrijven die biologische producten afzetten) de actuele situatie besproken en beoordeeld of een derogatieverzoek op dit moment aan de orde moet zijn.

Eerste aanzet voor derogatieverzoek 
Op grond daarvan is besloten om via Bionext een eerste aanzet voor een derogatieverzoek neer te leggen bij het ministerie van LNV. Dit verzoek is nauwgezet gespecificeerd voor die grondstoffen waarvoor binnen enkele weken naar alle waarschijnlijkheid een tekort gaat ontstaan. De betrokken partijen willen vooral ook voorkomen dat nog wel aanwezige biologische grondstoffen hieronder komen te vallen. Het is en blijft de ambitie om 100% biologische grondstoffen te voeren.

Verder is afgesproken om de situatie van dagelijks te blijven monitoren, zodat er tijdig opgeschaald of afgeschaald kan worden wat betreft grondstoffen die voor derogatie in aanmerking komen en/of percentages waarbinnen de derogatie beperkt moet worden.

Voor meer informatie: schara@bionext.nl en www.bionext.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven