De maatschappelijke kosten zoals CO2 moeten voor alle producten worden opgenomen in de prijs, te starten met vlees, aldus Wiebe Draijer CEO van de Rabobank, wereldwijd een van de grootste financiers in de landbouw. In de NPO1-podcast Geld of je Leven, pleit Draijer voor verbruiksbelastingen op vlees en CO2-uitstoot beprijzing bij voedsel. “Heffings-opbrengsten kan je inzetten voor CO2-reductie bij boeren, dat is effectiever”, aldus Draijer.
Rabobank sluit zich aan bij ruime meerderheid
Met deze statements voert de Rabobank topman de druk op richting de regering. Zo’n 85% van de Nederlandse boeren en tuinders is klant van de Rabobank; een eerlijke vleesprijs helpt ook hen om toekomstbestendig te boeren. Eerder al bleek een ruime meerderheid (63%) van de bevolking voor de invoering van een eerlijke vleesprijs te zijn. De True Animal Protein Price Coalition (TAPP Coalition) vertegenwoordigt deze groep. “Nederland wil een eerlijkere vleesprijs. Het is goed te zien dat de Rabobank deze belangrijke stap steunt”, zegt TAPP-directeur Jeroom Remmers. “We gaan de Rabobank en anderen vragen onze brief te ondertekenen die de regering oproept onderzoek naar de eerlijke vleesprijs uit te voeren”.
Plannen liggen al klaar
Voormalig minister van Financiën Wopke Hoekstra deelde, onder andere aangespoord door de TAPP Coalitie, 20 april 2020 al een volledig doorgerekend voorstel voor de invoering van eerlijke vleesprijs waaruit blijkt dat deze fiscaal haalbaar is en leidt tot een CO2-reductie van 2Mton evenals een forse daling van de zorgkosten. Hoewel de eerlijke vleesprijs niet bij naam genoemd wordt in het coalitieakkoord van het nieuwe kabinet, lezen insiders in de passage ‘er komt een onderzoek hoe consumenten kunnen bijdragen aan een duurzame landbouw’ een verwijzing. Hiermee zou gedoeld worden op een verduurzamingsbeloning voor boeren betaald uit de opbrengsten van een eerlijke- iets hogere- vleesprijs, conform het doorrekende voorstel. LNV Minister Schouten liet de WUR uitzoeken welk type vleesheffing en terugsluis naar de landbouw de grootste steunt geniet in de voedsel sector.
Invoering lijkt kwestie van tijd
Op 30 maart spreekt de Tweede Kamer over dit positieve rapport van de Wageningen Universiteit (WUR) over de invoering van een reële beprijzing van vlees met de nieuwe minister voor Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit: Henk Staghouwer. Diens voorganger en partijgenoot; Carola Schouten, is uitgesproken voorstander van de invoering ervan. Ook Staghouwer sprak zich voor zijn ministerschap positief uit over het beprijzen van producten aan de hand van hun maatschappelijke kosten. Invoering in deze kabinetsperiode lijkt daarmee kansrijk. Als het aan Draijer ligt maakt Staghouwer vaart: “Ik ben voor een heleboel dingen, waaronder de vleestaks; beprijs naar rato van de belasting van de planeet”.
Voor meer informatie:
TAPP Coalitie
info@tappcoalitie.nl
www.tappcoalitie.nl