Franse AGEC-wet heeft positieve effecten voor de bio-sector

Tholen - STM Bio verhandelt biologische sperziebonen in ecologisch verantwoorde verpakkingen. Deze verpakkingen voldoen allemaal aan de eisen van de onlangs ingevoerde Franse AGEC-wet, die onder meer verpakkingen van wegwerpplastic tegengaat. Hoewel de plotselinge invoering van de wet bij een aantal deelnemers binnen de sector leidde tot verzet, is Michael Sanchez Escriva, business development manager bij STM Bio &Co, toch zeer positief. "De nieuwe maatregelen die zijn ingevoerd, zijn zeker niet verkeerd en hebben met name te maken met de wens het milieu minder te belasten door in de teelt- en consumptiefase te besparen op natuurlijke hulpbronnen. Dit is een goede zaak, dus we moesten dit proces wel een keer doormaken, vooral binnen de biologische sector waar meer dan ooit het accent ligt op de milieuwaarden."

Sperziebonen, maar ook andere producten als zoete aardappelen, worden voortaan verkocht in gecertificeerde thuiscompost-verpakkingen. "Het etiket op de verpakkingen is 100% composteerbaar, biologisch afbreekbaar en gemaakt van houtpulp uit op ecologisch verantwoorde wijze beheerde bossen. De verpakkingen dragen het label 'home-compost'. Dit betekent dat ze volledig ‘uit elkaar vallen en oplossen’ zonder daarbij een schadelijk effect op de kwaliteit van de compost te hebben. Dat dit zo is, is van essentieel belang, omdat we er zo voor kunnen zorgen dat onze ecologische voetafdruk nog verder wordt verkleind en het milieu nog beter wordt beschermd."

"De biologische markt volgt alle laatste trends op de voet"
Behalve in de houtpulp- en celluloseverpakkingen verhandelt STM Bio een deel van het citrus ook voorverpakt in katoenen netten. "Momenteel bevinden we ons in een soort 'moderne biologische' trend die zich steeds weer weet aan te passen aan de markt. Op deze manier volgt de biologische markt alle laatste trends op de voet. Hoewel de biologische sector in het verleden wat achterliep op de conventionele sector, is er inmiddels geen reden meer om jaloers te zijn. Het vinden van nieuwe, geschikte ecologisch verantwoorde verpakkingen om aan de wet te voldoen was overigens niet heel ingewikkeld, omdat we hiervoor een jaar de tijd hadden."

"Aangezien we ons al jaren bezighielden met het aangaan van betrouwbare partnerschappen en we er al over een aantal beschikken, konden we snel op de eisen van de nieuwe wet inspelen. De extra kosten die in het kader van de ontwikkeling van de nieuwe, geschikte verpakkingen zijn gemaakt, zijn volgens mij vrij beperkt. Los van de stijgende grondstofkosten en de stijgende arbeidskosten waarmee de hele verpakkingssector te maken heeft, heeft dit ‘ecologisch verantwoorde kenmerk' geen noemenswaardige impact gehad op de prijs van groenten en fruit. Er is bijvoorbeeld sprake van een prijsdelta van slechts 0,05 euro voor de katoenen netverpakkingen."

"De financiële inspanningen zullen uiteindelijk lonen!"
Volgens Michael weegt die iets hogere kostprijs niet heel zwaar in vergelijking met de vele voordelen van het werken met ecologisch verantwoorde verpakkingen. "We streven naar het hebben van slechts een kleine impact op het milieu. Bovendien ben ik ervan overtuigd dat consumenten echt wel bereid zijn een minieme meerprijs te betalen als dat beter is voor het milieu. Aangezien consumenten de verpakkingen na gebruik meteen bij hun compost kunnen gooien, helpt het gebruik van de verpakkingen ook om hun hoeveelheid huishoudelijk afval te verminderen." 

Voor meer informatie:
STM Bio 
commercialstmbio@outlook.fr
www.stmbioandco.com


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven