Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Twintig Docent-Boeren gezocht

Al vijf jaar wordt het college 'Introduction to Organic Farming Systems' aan vierdejaars studenten van de Wageningen Universiteit gegeven.

Het belangrijkste leerdoel van het vak is: Studenten de samenhang tussen bodem, gewassen, vee en bomen/hagen te laten zien en te begrijpen. Dus hoe je een robuust ecosysteem kan samenstellen die zichzelf grotendeels in stand houdt en weinig inputs vraagt en toch veel produceert en ecosysteemdiensten levert.

Boer Jan Dirk van de Voort in gesprek met studenten (Foto Kees van Veluw)

"Dat doen we met colleges, excursies naar boeren, documentaires zoals 'Dansen met Gehoornde Dames' en 'My Biggest Little Farm', bodemprofielen maken, koeien observeren enzovoorts. Maar we willen studenten zoveel als mogelijk in contact brengen met 'echte' boeren. Ze moeten de praktijk proeven, ze moeten met boeren praten, anders beklijft alle kennis niet. Daarvoor zoeken we 20 'Boer-Docenten' die vier keer met een groepje internationale studenten aan het werk gaat. Er zit altijd een Nederlandse student in het groepje voor de vertaling als dat nodig is", zo licht Kees van Veluw van WUR toe. 

De studentengroepjes krijgen de opdracht om online of met een bezoek aan de Docent-Boer te werken aan de volgende vragen:

  1. Hoe heb jij het bedrijf ontwikkeld van gangbaar naar bio? Wat waren de kantelpunten, wat waren de flow-momenten, wat waren bottlenecks van het allereerste idee tot de huidige vorm, en... waar ben je over 20 jaar? Ze maken daar een mooie poster van.
  2. Hoe laat jij de bodem met de gewassen, dieren en de bomen/hagen samenwerken?
  3. Hoe zit bij jou de stikstof kringloop, de fosfaat of de koolstof kringloop in elkaar? Studenten moeten die kringloop ook berekenen!
  4. Wat is een ecologisch knelpunt/uitdaging op je bedrijf en zou je, in overleg met de studenten, willen voorleggen om te verbeteren? De groep kan 5 middagen werken aan een oplossing voor dit knelpunt.

"Jouw input is 4 keer een ontmoeting met de studenten. Je krijgt er waardering van de studenten voor terug, wellicht een aantal nieuwe ideeën of suggesties waar je wat aan het en we hebben een vergoeding van € 200,- beschikbaar."

Studenten bestuderen bodemprofielen (Foto Kees van Veluw).

Op dinsdag 15 maart (16.00-17.00 uur) vindt een online bijeenkomst plaats voor alle Docent Boeren en WUR-docenten om alles nader toe te lichten maar ook om resultaten van vorige jaren te laten zien.

De eerste bijeenkomst met studenten staat gepland op vrijdagmiddag 18 maart om 14.00 uur. De andere 3 bijeenkomsten vinden in overleg met de groep plaats in de 3 weken na 18 maart.

Wil je mee doen aan de opleiding van de volgende generatie biologische boeren, ondernemers, beleidsmakers, onderzoekers, leraren (M/V) enzovoorts? Neem dan contact op met Kees van Veluw: kees.vanveluw@wur.nl of bel 06 18193266.

Publicatiedatum: